Lubię to!

Zestaw do herbaty po turecku, mini

Nowy

Zestaw z czajniczkiem małej wielkości i podstawkami o okrągłym kształcie

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 165 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 165 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 8,25 zł.


165,00 zł

Więcej informacji

Zestaw służący do tradycyjnego parzenia herbaty po turecku zawiera: czajnik „Çaydanlık Mini Boy”, herbatę Rize 500g, szklaneczki tulipanki - 6 szt, szklane spodki  - 6 szt.

                                                                                                  Gratis łyżeczki!!

 „Çaydanlık mini boy” to tradycyjny turecki czajnik do parzenia najpopularniejszego w Turcji napoju - herbaty. Czajnik małej wielkości  o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:

- górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,4 l;

- w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 0,8 l.

Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 10,5 cm. W komplecie jedna pokrywka - na górny czajniczek.

Czajnik również na kuchenki indukcyjne.

Górny czajniczek posiada siteczko, przy nalewaniu nie trzeba martwić się, że do herbaty wlecą fusy.




 Turecka herbata "Caykur Rize Turist Cayi" 500 g pochodzi z tradycyjnych upraw wokół portu Rize w północno-wschodniej Turcji. Herbata Rize ma aromatyczny, lekko gorzki smak oraz żywy, jasny napar, jest lekka, można się nią delektować przez cały dzień.



Tulipanki - czyli małe szklaneczki służące do podania tureckiej herbaty o pojemności ok 100 ml. Szklaneczki zrobione są z cienkiego szkła, bez wzorów i zdobień, mają ciężkie dno, wyglądają bardzo elegancko, w komplecie 6 szt.

Eleganckie podstawki o klasycznym, okrągłym kształcie, wykonane ze szkła bez wzoru.

W komplecie 6 szt.

Średnica: 11cm



Sposób parzenia herbaty w czajniku:

Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.

Parzenie herbaty po turecku wydaje się zbyt skomplikowane? Zobacz film


 

Opinie

Napisz opinię

Zestaw do herbaty po turecku, mini

Zestaw do herbaty po turecku, mini

Zestaw z czajniczkiem małej wielkości i podstawkami o okrągłym kształcie

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: