Lubię to!

Nowy Zestaw do parzenia herbaty po turecku, średni Zobacz większe

Zestaw do parzenia herbaty po turecku, średni

Nowy

Tajemnica smaku tureckiej herbaty tkwi w sposobie jej parzenia i podania

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 185 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 185 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 9,25 zł.


185,00 zł

Więcej informacji

Zestaw służący do tradycyjnego parzenia herbaty po turecku zawiera: czajnik „Çaydanlık Midi Boy”, herbatę Rize 500g, szklaneczki Gűrallar - 6 szt, szklane spodki  - 6 szt.

                                                                                                  Gratis łyżeczki!!

 „Çaydanlık midi boy” to tradycyjny turecki czajnik do parzenia najpopularniejszego w Turcji napoju - herbaty.

Czajnik średniej wielkości  o nowoczesnym designu składa się z dwóch części, górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,8 l; w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,3 l.

Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 12,5 cm.




 Turecka herbata "Caykur Rize Turist Cayi" 500 g pochodzi z tradycyjnych upraw wokół portu Rize w północno-wschodniej Turcji. Herbata Rize ma aromatyczny, lekko gorzki smak oraz żywy, jasny napar, jest lekka, można się nią delektować przez cały dzień.



Tulipanki - czyli małe szklaneczki służące do podania tureckiej herbaty o pojemności ok 100 ml. Szklaneczki zrobione są z cienkiego szkła, bez wzorów i zdobień, mają ciężkie dno, wyglądają bardzo elegancko, w komplecie 6 szt.



Eleganckie podstawki o klasycznym, kwadratowym kształcie, wykonane ze szkła bez wzoru. W komplecie 6 szt. Wymiary: 10cmx10cm

Sposób parzenia herbaty w czajniku:

Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.

Parzenie herbaty po turecku wydaje się zbyt skomplikowane? Zobacz film


 

Opinie

Napisz opinię

Zestaw do parzenia herbaty po turecku, średni

Zestaw do parzenia herbaty po turecku, średni

Tajemnica smaku tureckiej herbaty tkwi w sposobie jej parzenia i podania

Napisz opinię

24 Inne produkty w tej samej kategorii: