Zestaw do parzenia herbaty po turecku, średni - Turecki Sklep

Lubię to!

Zestaw do parzenia herbaty po turecku, średni

Nowy

Zestaw z czajniczkiem średniej wielkości i podstawkami o kwadratowym kształcie

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 185 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 185 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 9,25 zł.


185,00 zł

Więcej informacji

Zestaw służący do tradycyjnego parzenia herbaty po turecku zawiera: czajnik „Çaydanlık Midi Boy”, herbatę Rize 500g, szklaneczki Gűrallar - 6 szt, szklane spodki  - 6 szt.

                                                                                                  Gratis łyżeczki!!

Czajnik średniej wielkości  o nowoczesnym designu składa się z dwóch części,

- górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,8 l;

- w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,4 l.

Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 12 cm.

Górny czajniczek posiada siteczko, przy nalewaniu nie trzeba martwić się, że do herbaty  wlecą fusy.

Çaydanlık z jedną pokrywką - tylko na górny czajniczek.




Czajnik ma grube dno, co pozwala długo utrzymać temperaturę wody. Imbryk jest wykonany ze stali polerowanej 18/10.

Czajnik nadaje się do wszystkich kuchenek również indukcyjnych.


Czajnik tej wielkości wystarcza na 4-6 osobową rodzinę.




 Turecka herbata "Caykur Rize Turist Cayi" 500 g pochodzi z tradycyjnych upraw wokół portu Rize w północno-wschodniej Turcji. Herbata Rize ma aromatyczny, lekko gorzki smak oraz żywy, jasny napar, jest lekka, można się nią delektować przez cały dzień.



Tulipanki - czyli małe szklaneczki służące do podania tureckiej herbaty o pojemności ok 100 ml. Szklaneczki zrobione są z cienkiego szkła, bez wzorów i zdobień, mają ciężkie dno, wyglądają bardzo elegancko, w komplecie 6 szt.



Eleganckie podstawki o klasycznym, kwadratowym kształcie, wykonane ze szkła bez wzoru. W komplecie 6 szt. Wymiary: 10cmx10cm

Sposób parzenia herbaty w czajniku:

Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.

Parzenie herbaty po turecku wydaje się zbyt skomplikowane? Zobacz film

Opinie

Napisz opinię

Zestaw do parzenia herbaty po turecku, średni

Zestaw do parzenia herbaty po turecku, średni

Zestaw z czajniczkiem średniej wielkości i podstawkami o kwadratowym kształcie

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: