Zestaw herbata po turecku - czajnik średni, szklanki, podstawki, herbata - Turecki Sklep

Lubię to!

Zestaw herbata po turecku - czajnik średni, szklanki, podstawki, herbata

Nowy

Tajemnica smaku tureckiej herbaty tkwi w sposobie jej parzenia i podania

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 185 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 185 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 9,25 zł.


185,00 zł

Więcej informacji

Zestaw służący do tradycyjnego parzenia herbaty po turecku zawiera: czajnik „Çaydanlık Midi Boy”, herbatę Rize, szklaneczki Gűrallar - 6 szt, szklane spodki  - 6 szt.

                                                                                                   Gratis łyżeczki!!!

 „Çaydanlık midi boy” to tradycyjny turecki czajnik do parzenia najpopularniejszego w Turcji napoju - herbaty. Czajnik średniej wielkości  o nowoczesnym designu składa się z dwóch części, górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,8 l; w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,4 l. Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 12 cm.


 

Turecka herbata "Caykur Rize Turist Cayi" 500g pochodzi z tradycyjnych upraw wokół portu Rize w północno-wschodniej Turcji. Herbata Rize ma aromatyczny, lekko gorzki smak oraz żywy, jasny napar, jest lekka, można się nią delektować przez cały dzień.

 

Tulipanki - czyli małe szklaneczki służące do podania tureckiej herbaty o pojemności ok 100 ml. Szklaneczki zrobione są z cienkiego szkła, bez wzorów i zdobień, mają ciężkie dno, wyglądają bardzo elegancko, w komplecie 6 szt.

Eleganckie podstawki o klasycznym owalnym kształcie, wykonane ze szkła bez wzoru. Producentem jest turecka firma Gűrallar, w komplecie 6 szt.

 

Sposób parzenia herbaty w czajniku:

Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.

Parzenie herbaty po turecku wydaje się zbyt skomplikowane? Zobacz film

Opinie

Napisz opinię

Zestaw herbata po turecku - czajnik średni, szklanki, podstawki, herbata

Zestaw herbata po turecku - czajnik średni, szklanki, podstawki, herbata

Tajemnica smaku tureckiej herbaty tkwi w sposobie jej parzenia i podania

Napisz opinię

Produkty powiązane

30 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: