PRODUKT 2 GATUNKU
Posiada widoczne niewielkie defekty wizualne typu: ryski, odpryski, wgniecenia. Nie wpływają one na użytkowanie czajnika.
Czajnik składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,8 l;
-w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,6 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 14 cm.
W komplecie dwie pokrywki – na górny i dolny czajniczek.
Czajnik można używać do wszystkich rodzajów kuchenek również kuchenki indukcyjnej.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.