„Çaydanlık” to tradycyjny turecki czajnik do parzenia herbaty.
Czajnik małej wielkości marki Axel o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:
– górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,5 l;
– w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1 l.
Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 11 cm.
W komplecie dwie pokrywki, na górny i dolny czajniczek.
Czajnik ma grube dno, co pozwala długo utrzymać temperaturę wody. Imbryk jest wykonany ze stali polerowanej 18/10, można go używać do wszystkich rodzajów kuchenek również kuchenki indukcyjnej.
Ergonomiczna rączka zapobiega ślizganiu się w dłoni.
Co wyróżnia czajniczek Axel?
– znakomita jakość
– gruba stal
– sitko zatrzymujące fusy
– polerowany na wysoki połysk
Czajnik tej wielkości wystarcza na 2-6 osobową rodzinę.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye – słone ciasteczka.
alicja4419 (zweryfikowany) –
Od kilku dni jestem w posiadaniu czajnika Axel mini.Jakosc spełnia moje oczekiwania.Jestem nim zachwycona.Polecam👍☕