Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem to przepis na danie, którego w sezonie nie może zabraknąć na Twoim stole. Obłędnie pyszna cukinia z mielonym mięsem i ryżem po turecku nazywa się kabak dolmasi. To jedna z najpopularniejszych tradycyjnych tureckich potraw. Turecki przepis na kabak dolmasi nadziewaną cukinię z patelni lub z piekarnika nie sprawi Ci kłopotu, to szybkie, proste i smaczne danie jest idealne na lato. To zarazem świetny pomysł, jeżeli został Ci nadmiar ugotowanego ryżu i trochę mielonego mięsa.

Faszerowana cukinia

  • 3 średniej wielkości cukinie, kolor bez znaczenia
  • 1 duży pomidor
  • 2 cebule,
  • około 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 200 g mielonego mięsa
  • opcjonalnie 1 mała papryczka chili oczyszczona z pestek i drobno posiekana
  • 2 łyżki pasty paprykowej biber salcasi, w ostateczności możesz zastąpić np. koncentratem pomidorowym Suntat.
  • sok z jednej małej cytryny
  • kilka gałązek świeżego koperku i kilka listków świeżej mięty, ale możesz zastąpić natką pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i czarny pieprz

W wersji wegetariańskiej przygotuj farsz z przepisu na tureckie placki warzywne

Cukinia faszerowana mięsem mielonym przepis

  • Umyj cukinie, odkrój końcówki z obu stron. Przekrój cukinie na dwie lub trzy części. Małą łyżeczką wydrąż miąższ. Oprósz niewielką ilością soli wnętrze cukiniowych skorupek.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na 1 łyżce oliwy, aż zrobi się szklista. Koperek i liście mięty drobno posiekaj. Pomidora pokrój na tyle plasterków, ile masz części cukinii.
  • Przygotuj farsz. Wymieszaj ryż, mięso, podsmażoną cebulę, 1 łyżkę pasty paprykowej (albo koncentratu pomidorowego), sok z cytryny, koperek i miętę, 3 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli lubisz pikantne dania, możesz też dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  • Nadziej cukinię przygotowanym farszem, ale uważaj żeby nie przebić skorupek. Możesz delikatnie docisnąć nadzienie podczas nadziewania cukinii.
  • Ustaw cukinię pionowo na głębokiej patelni. Na wierzchu każdej z nich połóż plasterek pomidora.
  • Wymieszaj pozostałą pastę paprykową z kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy i wlej na patelnię. Dolej tyle wody, żeby sięgała do mniej więcej 1/3 wysokości cukinii. Nałóż pokrywkę i gotuj około 30-40 minut. W razie potrzeby podlej odrobiną wody.
    • Alternatywnie możesz wstawić do piekarnika i zapiec, a pod koniec posypać plasterki pomidora startym żółtym serem.
  • Podawaj z kleksem jogurtu.

Cukinia nadziewana z wolnowaru

  • Umyj cukinie, odkrój końcówki z obu stron. Przekrój cukinie na dwie lub trzy części. Małą łyżeczką wydrąż miąższ. Oprósz niewielką ilością soli wnętrze cukiniowych skorupek.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na 1 łyżce oliwy, aż zrobi się szklista. Koperek i liście mięty drobno posiekaj. Pomidora pokrój na tyle plasterków, ile masz części cukinii.
  • Przygotuj farsz. Wymieszaj ryż, mięso, podsmażoną cebulę, 1 łyżkę pasty paprykowej (albo koncentratu pomidorowego), sok z cytryny, koperek i miętę, 3 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli lubisz pikantne dania, możesz też dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  • Nadziej cukinię przygotowanym farszem, ale uważaj, żeby nie przebić skorupek. Możesz delikatnie docisnąć nadzienie podczas nadziewania cukinii.
  • Ustaw cukinię pionowo w misie wolnowaru. Na wierzchu każdej z nich połóż plasterek pomidora.
  • Wymieszaj pozostałą pastę paprykową z kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy i wlej do wolnowaru.
  • Ustaw czas wolnowarzenia – dotyczy wolnowarów Crock-Pot
    • opcja low – od 4 do 4,5 godziny
    • opcja high – od 2,5 do 3 godzin

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

1/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *