Cilbir – jajka po turecku

Cilbir – jajka po turecku – to jeden z najbardziej popularnych tureckich przepisów na jajka. Klasyk, który łatwo zmieni śniadanie, lunch lub kolację w niebanalny posiłek.  To danie, które zrobimy właściwie zawsze, bo jego składniki są praktycznie stale w naszych lodówkach.  Cilbir podaje się z grzankami, chlebem tostowym lub pitą.

Jest tylko jedno ‚ale’ – w oryginale używa się papryki z Aleppo. U mnie jej nie ma i zastąpiłam ją turecką papryką Pul Biber – napisała Ania z bloga Kuchennymi drzwiami. Ważną rolę odgrywa tutaj jogurt, który powinien być gęsty i kremowy, no i jajka ugotowane w ‚koszulkach’. Słowo cilbir wymawiamy chil-bir.

Cilbir – jajka po turecku – przepis

Jogurt
1 szklanka jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 łyżka świeżej mięty
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 łyżka świeżego kopru

Ząbek czosnku rozetrzyj na pastę z solą i włóż do miski. Posiekaj miętę, natkę i koper. Wymieszaj grecki jogurt z czosnkiem i solą i dodaj posiekane zioła. Wymieszaj i odstaw.

Jajka
2 szczęśliwe jajka – po jednym na osobę lub więcej

Zagotuj wodę w garnku. Gotuj ją na wolnym ogniu i dodaj dodaj delikatnie jajko uprzednio wybite do miski. Jeżeli chcesz płynne żółtko, gotuj je 3-4 minuty. A jeśli wolisz bardziej ugotowane – gotuj jajko 6 minut. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Ugotuj tak samo drugie jajko lub więcej.

Sos
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
łyżeczka tureckiej czerwonej papryki Pul Biber

Na patelnię włóż masło i oliwę, dodaj paprykę i podgrzewaj aż zacznie pachnieć i sos zabarwi się na czerwono. Wyłącz grzanie.

W międzyczasie zrób grzanki lub tosty.

Rozłóż do talerzy jogurt, na wierzch połóż jajko i polej sosem maślanym z papryką. Posyp solą i posiekanymi ziołami. Podawaj z grzankami.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *