Wegetariańskie mercimek koftesi

Wegetariańskie mercimek koftesi (w pisowni tureckiej Mercimek köftesi) smakują każdemu, nie tylko wegetarianom. Mercimek koftesi powinny być pikantne, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak. Niezbędne są silne ręce, przygotuj się na żmudne ugniatanie.

Wegetariańskie mercimek koftesi – składniki

Wegetariańskie mercimek koftesi – przepis

Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy. Jak się ugotuje zestawiamy z gazu, dodajemy bulgur, mieszamy odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pastę pomidorową, paprykową mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut.
Wszystko dodajemy do kaszy z soczewicą, przyprawiamy i teraz najtrudniejsze zadanie: ugniatamy.

…ugniatamy
….ugniatamy
Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypior, ugniatamy jeszcze przez chwilę. Z masy formujemy podłużne klopsiki. Podajemy z sałatą i cytryną do skropienia.

Afiyet olsun!

Wegetariańskie mercimek koftesi

Zdjęcie Kamran Aydinov – freepik.com

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.