Ciecierzyca pieczona z przyprawami

Ciecierzyca pieczona z przyprawami może zastąpić każdą przekąskę, zarówno słodką, jak i słoną. Można ją zapakować dziecku do szkoły, zabrać do pracy, albo pochrupać przed telewizorem. Upieczona w piekarniku, jest znacznie mniej kaloryczna, niż smażona na tłuszczu na patelni. Jest przy tym bardzo pożywna i zdrowa. Ciecierzyca pomaga kontrolować wagę, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.  Pomaga też zapobiegać zaburzeniom trawiennym. Jest bogatym źródłem potasu, fosforu, magnezu i wapnia oraz żelaza, sodu i selenu.

Przygotowanie ciecierzycy zajmuje dosłownie chwilkę – wystarczy obtoczyć ją w ulubionych przyprawach i uprażyć przez około 25-30 minut w piekarniku. Ciecierzycy z puszki nie musimy nawet gotować.

Ciecierzyca pieczona z przyprawami

Ciecierzyca pieczona z przyprawami

Przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami

Przyprawy wsypujemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, ciecierzycę odsączoną z zalewy lub z wody i całość dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozsypujemy równomiernie ciecierzycę i p[pieczemy około 25 do 30 minut.

Ciecierzyca pieczona z przyprawami

Zapraszamy do polubienia strony TureckiSklep.pl na Facebooku