Ciecierzyca pieczona z przyprawami może zastąpić każdą przekąskę, zarówno słodką, jak i słoną. Można ją zapakować dziecku do szkoły, zabrać do pracy, albo pochrupać przed telewizorem. Upieczona w piekarniku, jest znacznie mniej kaloryczna, niż smażona na tłuszczu na patelni. Jest przy tym bardzo pożywna i zdrowa. Ciecierzyca pomaga kontrolować wagę, obniża poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. Pomaga też zapobiegać zaburzeniom trawiennym. Jest bogatym źródłem potasu, fosforu, magnezu i wapnia oraz żelaza, sodu i selenu.
Przygotowanie ciecierzycy zajmuje dosłownie chwilkę – wystarczy obtoczyć ją w ulubionych przyprawach i uprażyć przez około 25-30 minut w piekarniku. Ciecierzycy z puszki nie musimy nawet gotować.

Ciecierzyca pieczona z przyprawami
- ciecierzyca sucha lub ciecierzyca w sosie własnym w puszcze
- Przyprawy – wariant na słodko: cynamon wymieszany z miodem lub z melasą z daktyli
- Przyprawy w wariancie na słono: oliwa z oliwek, ostra papryka pul biber, mielony czosnek, sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie można także dodać mielony imbir i dużą szczyptę kolendry.
Przepis na ciecierzycę pieczoną z przyprawami
Przyprawy wsypujemy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, ciecierzycę odsączoną z zalewy lub z wody i całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozsypujemy równomiernie ciecierzycę i p[pieczemy około 25 do 30 minut.

Zapraszamy do polubienia strony TureckiSklep.pl na Facebooku