Ciasto z pastą tahini

Ciasto z pastą tahini, jest tak dobre, że trudno mu się oprzeć. Pomimo dodatku pasty sezamowej jest lekkie i puszyste. Doskonale sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. To ten rodzaj przepisu do którego chętnie wracamy niezależenie od pory roku i który nigdy nas nie zawiódł, ale ma jedną wadę. To ciasto błyskawicznie znika ze stołu 🙂

Ciasto z pastą tahini

Ciasto z pastą tahini

jako miarka posłużyła szklanka o pojemności 250 ml

  • 2 duże jajka
  • 1 niezbyt pełna szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • ćwierć szklanki pasty sezamowej tahini
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto z pastą tahini przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do babki lub keksówkę posmaruj masłem i oprósz mąką albo wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  3. Jajka ubij z cukrem i wodą z kwiatu pomarańczy. Miksuj na najwyższych obrotach ( poziom 6 lub 7 w przypadku miksera Breville HeatSoft – to ten model z opcją ogrzewania zimnych produktów) na jasną puszystą masę.
  4. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno jogurt i olej.
  5. Dodaj mąkę w dwóch – trzech porcjach, za każdym razem miksując na wolnych obrotach.
  6. Dodaj pastę tahini i zmiksuj do połączenia składników.
  7. Przelej ciasto do formy do mniej więcej 3/4 wysokości, ponieważ ciasto ładnie wyrasta. Jeśli ciasto pieczesz w keksówce możesz wierzch ciasta polać 2 łyżkami tahini i oprószyć drobnoziarnistym cukrem albo ozdobić po upieczeniu lukrem.
  8. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.