Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe leśny mech popularne jest nie tylko w Polsce. Także w Turcji ma wielu miłośników. Turecka wersja ciasta szpinakowego nosi nazwę Ispanakli Kek, a przepisy na nie pojawiają się na najlepszych tureckich blogach i w prasie kulinarnej.

Porównując polskie i tureckie przepisy na ciasto szpinakowe, na jednym z bardzo znanych polskich blogów kulinarnych trafiliśmy na informację, że ciasto szpinakowe prawdopodobnie wywodzi się z Turcji. Nic nam o tym, nie wiadomo, ale Turcja to duży kraj, ponad dwukrotnie większy od Polski, więc kto wie. Może to właśnie kraina dwóch kontynentów jest ojczyzną ciasta szpinakowego?

Składniki na ciasto szpinakowe

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • krem do przełożenia ciasta – wszystkie składniki powinny być bardzo zimne
    • 250 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
    • 200 ml śmietanki 36%
    • 3 czubate łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić ciasto ze szpinakiem

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 m wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Świeży szpinak gotuj przez 3-4 minuty z dodatkiem 2-3 łyżek wody, aż zwiędnie. Jeśli masz mrożony szpinak, to najpierw musisz go rozmrozić, ale nie odciskaj go z wody.
  3. Zmiksuj szpinak blenderem na gładką pastę.
  4. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Nie przerywając ubijania wlewaj cienką strużką olej.
  5. Zmniejsz obroty miksera, dodaj mus szpinakowy i miksuj tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj mąkę i na niskich obrotach zmiksuj do połączenia składników.
  7. Przelej ciasto do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
  8. Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
  9. W międzyczasie przygotuj krem do ciasta
    • Zmiksuj wszystkie składniki na puszysty krem korzystając z najwyższych obrotów miksera. Odłóż cztery łyżki kremu do dekoracji.
  10. Aby uzyskać równe blaty, zetnij z ciasta wystającą “górkę” i drobno ją pokrusz.
  11. Przekrój zimne ciasto na dwa lub więcej blatów i przełóż je kremem Posmaruj cienko odłożonym wcześniej krem wierzch ciasta i posyp okruchami z odciętej “górki”. Jeśli zostanie Ci krem, posmaruj nim boki ciasta.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *