Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe leśny mech popularne jest nie tylko w Polsce. Także w Turcji ma wielu miłośników. Turecka wersja ciasta szpinakowego nosi nazwę Ispanakli Kek, a przepisy na nie pojawiają się na najlepszych tureckich blogach i w prasie kulinarnej.

Porównując polskie i tureckie przepisy na ciasto szpinakowe, na jednym z bardzo znanych polskich blogów kulinarnych trafiliśmy na informację, że ciasto szpinakowe prawdopodobnie wywodzi się z Turcji. Nic nam o tym, nie wiadomo, ale Turcja to duży kraj, ponad dwukrotnie większy od Polski, więc kto wie. Może to właśnie kraina dwóch kontynentów jest ojczyzną ciasta szpinakowego?

Ciasto szpinakowe

Składniki na ciasto szpinakowe

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • krem do przełożenia ciasta – wszystkie składniki powinny być bardzo zimne
    • 250 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
    • 200 ml śmietanki 36%
    • 3 czubate łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto szpinakowe

Jak zrobić ciasto ze szpinakiem

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 m wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Świeży szpinak gotuj przez 3-4 minuty z dodatkiem 2-3 łyżek wody, aż zwiędnie. Jeśli masz mrożony szpinak, to najpierw musisz go rozmrozić, ale nie odciskaj go z wody.
  3. Zmiksuj szpinak blenderem na gładką pastę.
  4. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Nie przerywając ubijania wlewaj cienką strużką olej.
  5. Zmniejsz obroty miksera, dodaj mus szpinakowy i miksuj tylko do połączenia składników.
  6. Dodaj mąkę i na niskich obrotach zmiksuj do połączenia składników.
  7. Przelej ciasto do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
  8. Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
  9. W międzyczasie przygotuj krem do ciasta
    • Zmiksuj wszystkie składniki na puszysty krem korzystając z najwyższych obrotów miksera. Odłóż cztery łyżki kremu do dekoracji.
  10. Aby uzyskać równe blaty, zetnij z ciasta wystającą “górkę” i drobno ją pokrusz.
  11. Przekrój zimne ciasto na dwa lub więcej blatów i przełóż je kremem Posmaruj cienko odłożonym wcześniej krem wierzch ciasta i posyp okruchami z odciętej “górki”. Jeśli zostanie Ci krem, posmaruj nim boki ciasta.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Ciasto szpinakowe
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.