Ciasto herbaciane z bakaliami

Ciasto herbaciane z bakaliami to kubek aromatycznej herbaty zamieniony w kawałek pysznego ciasta. Ta łatwa babka herbaciana ma cudowny kolor, a bakalie dodatkowo podkreślają jej niepowtarzalny smak. Do tego ciasta możesz użyć czarnej herbaty liściastej albo czarnej herbaty z dodatkiem bergamotki, urzekającej swym cytrusowym aromatem. Jeśli do tej pory nie próbowałaś ciasta z herbatą, to koniecznie trzeba to zmienić.

Jeżeli nie lubisz rodzynek, to zastąp je drobno posiekaną czekoladą lub żurawiną, a ciasto będzie tak samo doskonałe. Proporcje w tym przepisie przeznaczone są do formy z kominem o średnicy 22-23 cm, ale możesz je upiec w keksówce.

Ciasto herbaciane z bakaliami

Składniki na ciasto herbaciane z bakaliami

  • 3 szklanki (czyli około 400 g) mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej np. Fatih lub herbaty Mevlevi z bergamotką
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 3/4 szklanki rodzynek korynckich albo posiekanej na małe kawałki czekolady
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do dekoracji: cukier puder albo lukier i skórka pomarańczowa

Ciasto herbaciane z bakaliami przepis

  1. Na około godzinę przed przygotowaniem ciasta zaparz 2 łyżeczki herbaty w 180 ml (3/4 szklanki) wody. Przecedź wystudzoną herbatę, żeby pozbyć się liści. Rodzynki namocz.
  2. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  4. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po jednym jajku, a następnie niewielkimi porcjami przesianą mąkę. Ucieraj do czasu, aż masa będzie jednolita.
  5. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej herbatę i mleko. Na koniec dodaj rodzynki albo posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką.
  6. Masę przelej do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra – dół) i piecz około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjmij z formy  i wystudź na kratce. Ciasto posyp cukrem pudrem lub polukruj.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z naturalnymi kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Ciasto herbaciane z bakaliami
Ciasto herbaciane z bakaliami
Ciasto herbaciane z bakaliami
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.