Ciasto filo nadziewane cukinią

Ciasto filo nadziewane cukinią i słonym serem i zwinięte w rulon to bardzo popularne tureckie danie zwane kol boregi. Börek występuje w wielu kształtach, ale zawsze składa się z ciasta filo lub yufka z nadzieniem z sera, szpinaku lub warzyw albo mielonego mięsa. Borek możesz usmażyć na patelni albo zapiec w piekarniku. Podobna potrawa znana jest także w wielu innych krajach bałkańskich.

Ciasto filo nadziewane cukinią

  • 6 płatów tureckiego ciasta filo
  • 1 cebula
  • 3 średnie cukinie
  • 1 pęczek koperku
  • około 250 g tureckiego sera solankowego Gazi (owczy, krowi lub kozi)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo 1 jajko rozmącone z 4 łyżkami mleka i 2 łyżkami oliwy
  • ulubione nasiona do posypania – np. sezam

Przepis na kol boregi – spiralny borek z cukinią

  1. Cukinie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, posól, odstaw na 15 minut, a następnie mocno odciśnij z nadmiaru soku.
  2. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na jasno złoty kolor na 2 łyżkach oliwy. Dodaj startą cukinię i podsmażaj przez kolejne 3 -4 minuty, żeby odparować wodę.
  3. Ser solankowy (odpowiednik twardej fety) zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Koperek drobno posiekaj.
  5. Wszystkie warzywa umieść w misce, dopraw do smaku pieprzem i turecką papryką pul biber i wymieszaj. Nie dodawaj na tym etapie soli, ponieważ zawiera ją ser solankowy.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. W dużej misce wymieszaj podsmażoną podsmażoną cebulę z cukinią, pokruszony ser i koperek. Dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem i płatkami papryki pul biber.
  8. Wyjmij z opakowania 6 arkuszy ciasta, rozłóż je płasko na blacie i przykryj wilgotną ściereczką. To ważne, ponieważ jeżeli ciasto wyschnie, nie będziesz mogła go zwinąć. Pozostałe ciasto zwiń, zapakuj szczelnie w folię spożywczą i odłóż do lodówki.
  9. Wyjmij spod ściereczki 2 arkusze ciasta i połóż jeden na drugim. Za pomocą pędzelka posmaruj górny arkusz oliwą.
  10. Nałóż 1/3 nadzienia wzdłuż dłuższej krawędzi. Zwiń ciasto w rulon, ułóż w tortownicy i posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Przygotuj w ten sam sposób kolejne 2 rulony i układaj je w spiralę w tortownicy. Pamiętaj, żeby każdy rulon należy posmarować rozbełtanym jajkiem
  11. Także wierzch kol boregi posmaruj rozbełtanym jajkiem i obsyp ulubionymi ziarnami.
  12. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut, do lekkiego zrumienienia.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *