Ciasteczka jęczmienne z tahini i czekoladą

Kolejny smakowity przepis dzięki współpracy z Dianą z bloga Di Gotuje
 

Tym razem chrupiące ciasteczka, połączenie smaku chałwy z czekoladą dało smakowity rezultat.

Składniki (około 18 sztuk)
100g masła
2-3 łyżki pasty tahini
100g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
100g płatków jęczmiennych
60g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:
50g czekolady

Do miski wrzucamy masło, sól i cukier, mieszamy razem. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, płatki jęczmienne, proszek do pieczenia oraz sodę. Dalej mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.

Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy duże odstępy pomiędzy ciastkami.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasteczka jęczmienne z tahini
Ciasteczka jęczmienne z tahini
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.