Ciasteczka chałwowo-kokosowe bez glutenu

Kolejny smakowity przepis, który powstał przy współpracy z Dianą z bloga Di gotuje. Tym razem wyczarowała przepyszne – takie kruche i delikatne ciasteczka z pasty sezamowej – Tahini.
Co więcej ciastka nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu – dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej.

Składniki:
1 szklanka mąki bezglutenowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki miodu (płynnego; płaskie)
5 łyżek pasty tahini
5 łyżek oleju kokosowego
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtaczania

Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (konsystencja miękkiej plasteliny).
Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtocz w wiórkach kokosowych, lekko spłaszcz i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 10-12 minut w 175-180 stopniach.
Ciastka początkowo będą bardzo kruche i delikatne, ale później stwardnieją.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *