Chlebek turecki z hummusem i sałatka

Jakie było moje zdziwienie, kiedy w jednej z popularnych gazet znalazłam poniższy przepis. Cieszymy się, że produkty kuchni arabskiej stają się coraz bardziej znane i używane.

Składniki:

Sałatka:

0,5 szklanki kuskusu

1 pęczek pietruszki

1 pęczek mięty

2 pomidory

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, kmin

Hummus

puszka cieciorki

6-7 łyżek oliwy z orzeszków ziemnych

1 łyżka pasty sezamowej

sól, pieprz

jako dodatek chleb turecki

Przygotowanie

Kuskus zalej wodą, żeby napęczniał i odstaw. Polej oliwą. Z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój na małe kawałki. Zioła posiekaj. wszystkie składniki wymieszaj z przestudzonym kuskusem, dodaj kmin, sól i pieprz do smaku. Cieciorkę zmisksuj z pasta sezamową, oliwą i przyprawami na gładką masę. Chlebek podziel na kawałki.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.