Przepis na chałwowe ciasto drożdżowe
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
100ml letniej wody
2,5 dag drożdży
5 dag cukru
5 dag miękkiego masła
1 jajko i 1 żółtko
Składniki na nadzienie:
150g chałwy do smarowania
300g tradycyjnej chałwy (smak dowolny)
Podane składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę, wyrabiamy luźne ciasto, następnie dzielimy na 2 części i wałkujemy na cienkie duże prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy chałwę oraz dodatkowo posypujemy pokruszoną chałwą, całość zwijamy jak roladę, końce dokładnie zlepiamy. Następnie rulon przekrajamy wzdłuż na pół i zaplatamy jak chałkę. Ciasto przekładamy na blachę i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Piec w temp. 170-180 stopni około 25 minut.
Do środka można dać również dowolne bakalie, także mak czy co tam chcecie.