Chałwa – słodki przysmak sułtanów

Chałwa – słodki przysmak sułtanów nie jest bynajmniej tureckim odkryciem, ale to właśnie w czasach wczesnego Imperium Osmańskiego wersja oparta na ziarnach sezamu zyskała największą popularność. Pierwszy znany przepis na chałwę pojawił się na początku XIII wieku w arabskiej książce kucharskiej Kitab al-Tabikh. Dziś chałwa jest przysmakiem popularnym na całym świecie, także na specjalne okazje i święta.

Chałwa - słodki przysmak sułtanów

Jednym z największych entuzjastów chałwy był Sulejman Wspaniały (1520-1566), najdłużej panujący sułtan Imperium Osmańskiego, który obok swojego pałacu, kazał wybudować specjalną kuchnię nazwaną helvahane (dom chałwy). Obecnie chałwa sezamowa jest popularna na Bałkanach, w Polsce, Turcji i na Bliskim Wschodzie. Jej głównymi składnikami są masło sezamowe lub pasta (tahini) oraz cukier, glukoza lub miód.

Chałwa – słodki przysmak sułtanów – właściwości zdrowotne

Pomimo ze, chałwa jest produktem bogatym w tłuszcze, to zawiera głównie korzystne dla zdrowia jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych. Chałwa jest też źródłem składników mineralnych – fosforu, wapnia (którego zawiera więcej niż mleko), magnezu i żelaza, witamin z grupy B, witaminy E i witaminy A, odpowiedzialnej za zdrowy wygląd skóry i dobry wzrok.. Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy, wspomagają pamięć i wspierają organizm w walce z depresją. Witamina E nazywana także witaminą młodości chroni przed wolnymi rodnikami i dodaje energii i wspiera układ odpornościowy.

Chałwa - słodki przysmak sułtanów

Rodzaje chałwy

Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, różniących się rodzajem użytych nasion. Chałwa sezamowa produkowana jest głównie w Turcji, Iranie i krajach bałkańskich. W Turcji popularna jest także dostępna w naszym sklepie chałwa do zapiekania, którą serwuje się na ciepło. W Rosji i na Ukrainie popularna jest chałwa z nasion słonecznika, maku lub orzechów. Chałwa z południowej Azji zawiera kaszę mannę, a jedną z odmian chałwy indyjskiej (Gajjar Karrah) robi się z tartej marchwi gotowanej w mleku z przyprawami. Chałwa może być produkowana z semoliny (mąka z pszenicy durum), konsystencją przypomina wówczas gęstą galaretkę.

Do tureckiej chałwy sezamowej często dodawane są pistacje lub inne orzechy, kakao i wanilia. Bardzo smaczna jest nie zawierająca cukru chałwa z drzewa świętojańskiego.

Szczególnym rodzajem chałwy jest przypominające wyglądem watę cukrową pismaniye, które jeszcze niedawno przygotowywano w niemal każdym tureckim domu.

Chałwa - słodki przysmak sułtanów
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.