Cejlońskie herbaty na polskim stole

Cejlońskie herbaty na polskim stole pojawiają się bardzo często. Herbata jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. Istnieją trzy główne rodzaje herbaty – czarna, zielona i oolong. Różnice wynikają w pewnym stopniu z różnorodności roślin, ale przede wszystkim z techniki przetwarzania. O rodzajach herbaty rozmawiamy z producentem herbat cejlońskich  Irfanem Yeni, właścicielem firmy Has Tee.

Cejlońskie herbaty na polskim stole
Irfan Yeni, właściciel firmy Has Tee.

– Od jak dawna zajmujesz się  produkcją herbaty?

– Produkcją i sprzedażą herbaty zajmujemy się od 26 lat. Przetwarzamy tylko certyfikowane, pochodzące z kontrolowanych upraw herbaty ze Sri Lanki. Jeszcze 12 lat temu produkcja odbywała się  w Berlinie, gdzie mieści się główna siedziba Hass Tee,  a następnie została całkowicie przeniesiona do stolicy Sri Lanki – Colombo.  Ponieważ świeże liście herbaty muszą być prawidłowo przechowywane w odpowiednich do tego celu pojemnikach lub dostarczone do zakładu w ciągu 1,5 godziny od zerwania i przetworzone po maksymalnie 12 godzinach, bezpośrednie sąsiedztwo upraw i zakładu są dla nas kluczowe.

– Cejlońskie herbaty na polskim stole pojawiają się coraz częściej. Jakimi rodzajami herbaty interesują się Twoi klienci?

Największym zainteresowaniem naszych klientów cieszą się różne rodzaje i odmiany czarnych i zielonych herbat cejlońskich. Coraz więcej świadomych konsumentów wybiera właśnie herbaty OPA i OP 1. Terminem OP czyli  Orange Pekoe określa się herbaty wysokiej jakości z plantacji zlokalizowanych na Sri Lance. Takie herbaty zawierają długie, spiczaste liście bez pączków i z niewielką ilością otworów.

Cejlońskie herbaty na polskim stole

– Z których regionów pochodzą z herbaty Mevlevi i herbaty Fatih, które są bardzo cenione w Polsce?

Nasze odmiany herbat to przede wszystkim najbardziej poszukiwane herbaty z regionów Dimbula, Uva i Nuwara Eliya, które są wysoko cenione w Europie i Polsce dzięki naszym markom.

Dimbula to najstarszy obszar uprawy herbaty na Sri Lance. Ogrody herbaciane znajdują się w południowo-zachodniej części wyspy na wysokości około 1200 do 2000 m. Herbaty z Dimbula cechuje mocny, lekko cierpki aromat z nutą cytrusową. To jedne z najlepszych herbat świata. Herbaty są zapakowane w ciągu kilkudziesięciu godzin od zbiorów, co pozwala zachować ich jakość i jedyny w swoim rodzaju aromat doceniany przez koneserów na całym świecie.

Uprawy Uva zlokalizowane są w południowo-wschodniej części wyspy, w otoczeniu zacienionych drzew i dzikich rzek, znajduje się największy obszar uprawy Uva. Napar z tych herbat jest ciemny i ma mocny, lekko słodki aromat, który przypomina nieco żurawinę.

Najwyżej położone plantacje herbaty na Sri Lance znajdują się w dzielnicy Nuwara Eliya. W przeciwieństwie do innych obszarów uprawy, na których uprawiana jest Thea Assamica, występują tam głównie krzewy Thea Sinensis. Herbaty Nuwara Eliya zbierane są przez cały rok. Pod względem smaku cechuje je delikatny, okrągły aromat herbaty, który przypomina cyprys i eukaliptus. Plantacje są otoczone przez te rośliny, dzięki czemu ich aromat odbija się w herbacie. Smak  jest mocny o każdej porze roku.

– Dlaczego wybrałeś nazwę Fatih dla swojej herbaty?

– Ta nazwa ma dla mnie bardzo osobiste znaczenie – Fatih to imię mojego najstarszego syna. Herbata Fatih to klasyczna czarna cejlońska herbata liściasta. Jej charakterystycznym wyróżnikiem jest karmelowy kolor i mocny napar z wyraźną nutą owocowej żywicy oraz kandyzowanych owoców. W posmaku zauważamy słodycz nugatu. Herbata Fatih produkowana jest jedynie z najmłodszych listków z czubka krzewu herbacianego. Nie mniej lubiana jest herbata Mevlevi – doskonała kompozycja herbaty cejlońskiej z nutą olejku bergamotowego. Daje klarowny napar o czystym, bursztynowym odcieniu. Nuty aromatyczne samej herbaty idą w parze z orzeźwiającym smakiem cytrusowej bergamotki. Jest to herbata popołudniowa, dobra z cukrem i cytryną.

Cejlońskie herbaty na polskim stole

– Herbaty premium wymagają specjalnego procesu produkcji i pakowania – jak przebiega taki proces?  Na co zwracasz uwagę?

 Przykładamy dużą wagę do jakości naszych herbat, materiałów opakowaniowych oraz jakości produkcji i procesu pakowania. Dlatego nasza firma w Colombo jest monitorowana i certyfikowana przez kilka niezależnych instytutów, m.in. United Kingdom Accreditation Service –  jedyną działającą w Wielkiej Brytanii instytucję uprawnioną do udzielania akredytacji firmom i laboratoriom w zakresie certyfikacji i testowania poszczególnych produktów; SGS (Société Générale de Surveillance), międzynarodową firmę z siedzibą w Genewie w Szwajcarii, która świadczy usługi kontroli, weryfikacji, testowania i certyfikacji. Podlegamy też kontroli Sri Lanka Standards Institution (SLSI), która jest  wiodącym krajowym organem normalizacyjnym na Sri Lance i członkiem Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej.

– Dziękujemy za rozmowę

Herbaty firmy Has Tee znajdziecie w naszym sklepie. Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.