Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny

Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny przygotowuje się ze słodzonej ricotty, biszkoptu, kandyzowanych cytrusów i migdałów. Pomimo prostoty tego przepisu istnieje niezliczona liczba lokalnych wariantów. Historia cassata siciliana sięga czasów dominacji arabskiej na Sycylii (IX-XI w.). Wraz z ricottą z mleka owczego, która była produkowana na południowym krańcu Włoch od czasów prehistorycznych, zebrano w tym cieście wszystkie ogólnie dostępne na Sycylii składniki. W Polsce też nie będziemy mieć problemu, aby je przygotować.

Początkowo cassata siciliana była wypiekana przez sycylijskie zakonnice na święta wielkanocne. Sycylijskie przysłowie mówi: Tintu è cu nun mancia a cassata a matina ri Pasqua – Nędzny, kto nie je cassaty w poranek wielkanocny.

To ciasto można przygotować nawet na dwa – trzy dni przed świętami i przechowywać w lodówce.

Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny

Składniki na cassata siciliana włoski sernik wielkanocny

Proporcje na tortownicę 26 cm lub keksówkę 30-x12 cm, wygodniej jest przygotować to ciasto w keksówce.

  • Składniki na ciasto
    • 5 jajek, białka i żółtka oddzielone
    • 150 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub rumu
    • 1 szczypta soli
    • 150 g mąki pszennej tortowej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie serowe
    • 800 g świeżego sera ricotta, ale w ostateczności możesz zastąpić zmielonym serem sernikowym
    • 250 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu z wanilii
    • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • po 50 g rodzynek korynckich i kandyzowanych owoców lub drobno posiekanych migdałów
    • ulubione kandyzowane owoce do dekoracji
  • Poncz
  • Lukier
    • 2 białka jaj
    • 300 g cukru pudru
    • kilka kropli soku z cytryny lub pomarańczy
    • opcjonalnie barwnik spożywczy (żółty, zielony lub inny ulubiony kolor)
Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny

Przepis na cassata siciliana

  • Ciasto
    • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już sztywna, nie przerywając ubijania, stopniowo, po 1 łyżce dodawaj cukier, a następnie kolejno po 1 żółtku. Ubijaj około 1 minuty po każdym dodanym żółtku, a po ostatnim dodaj esencję waniliową i ubijaj jeszcze 3-4 minuty.
    • Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Dodawaj niewielkimi partiami do ubitej masy, mieszając delikatnie po każdej dodanej porcji mąki.
    • Keksówkę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz w tortownicy, to papierem do pieczenia wyłóż tylko dno formy. Boków tortownicy nie musisz natłuszczać.
    • Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra – dół i piecz przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    • Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na około 10 minut, a następnie wyjmij je z formy odwracając ją do góry dnem, tak, aby wierzch ciasta znajdowała się na spodzie. Pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekrój ciasto na 3 lub 4 blaty.
  • Masa serowa
    • Zmiel ricottę w maszynce do mięsa, dokładnie tak samo, jak na polski sernik. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i ekstrakt (aromat) pomarańczowy. Utrzyj całość na jednolitą masę. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszaj i odstaw ser do lodówki na minimum godzinę.

Składanie ciasta i zdobienie ciasta

  • Łączenie ciasta
    • Przekrój ciasto na trzy lub cztery blaty równej grubości. Formę w której piekłaś ciasto wyłóż folią aluminiową.
    • Na dno formy połóż pierwszy blat, jeśli piekłaś w keksówce, na dno połóż najwęższy blat.
    • Na blat nałóż 1/3 masy serowej, jeśli masz trzy blaty, to nałóż połowę sera. Wyrównaj wierzch, połóż kolejny blat, nasącz go ponczem i nałóż porcję sera. Postępuj tak samo z kolejnymi blatami. Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto. Przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia, obciąż deseczką, i wstaw na całą noc do lodówki.
    • Następnego dnia wyjmij ciasto z formy, odwracając ją do góry dnem. Zdejmij z ciasta folię aluminiową.
  • Przygotuj bardzo gęsty lukier
    • Wszystkie składniki lukru umieść w misie miksera i za pomocą mieszadeł do ciasta (nie używaj ubijaka do piany) ucieraj na najniższych obrotach przez około 15-20 minut.
    • Rozprowadź lukier równą warstwą na górze i bokach ciasta.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny
Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.