Buraczki z chrzanem to obowiązkowa przystawka na tradycyjny polski stół. Chyba nie ma w kraju nad Wisłą osoby, która ich nie zna. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz pyszny dodatek do białej kiełbasy, kanapek i mięsa, ale buraki z chrzanem czyli domowa ćwikła pasuje też do jajek. Nasz prosty i sprawdzony przepis na tradycyjne tarte buraki z chrzanem jest niezawodny. W Turcji ćwikła nie jest popularna, ale my bardzo ją lubimy 🙂
Szybki przepis na tarte buraczki z chrzanem
- 600-650 g czerwonych buraków równej wielkości, waga przed obraniem,
- ok. 100-150 g chrzanu ze słoiczka (taki który nie zawiera śmietany), wszystko zależy od tego jaki smak lubisz i jak “mocny” jest chrzan, który dodajesz.
- 1 łyżki soku z cytryny lub do smaku
- 1 łyżka octu z granatu
- sól do smaku
- 1 płaska łyżka cukru pudru lub do smaku
- duża szczypta mielonego kminku
- opcjonalnie duża szczypta mielonego czosnku lub 1 mały ząbek czosnku roztarty na pastę.

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem na święta
- Buraki dokładnie wyszoruj i opłucz pod bieżącą wodą. Zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzałka góra-dół, aż będą miękkie, średnio około 1 godziny, a duże buraki 90 minut. Buraki możesz też ugotować do miękkości w wodzie, ale pieczone są znacznie smaczniejsze.
- Ostudź buraki, odetnij końcówki i obierz ze skórki (oczywiście buraki, a nie końcówki) . Zetrzyj buraki na tarce.
- Dodaj chrzan, ocet z granatu, sok z cytryny, szczyptę kminku i ewentualnie czosnku oraz cukier i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przełóż buraczki z chrzanem do czystych słoików i odstaw na minimum 24 godziny do lodówki. Buraczki bez pasteryzacji możesz przechowywać w lodówce do 30 dni.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Jeśli kupujesz produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl to za przesyłkę zapłacisz tylko raz.
