Börek z serem

Börek można jeść o każdej porze dnia, obowiązkowo podawany ze szklaneczką tureckiej herbaty.

Börek to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw, występująca w rozmaitych wariantach. Różnorodność dotyczy farszu, sposobu składania ciasta.

Börek możemy nadziewać czym chcemy, w Turcji zazwyczaj są to ziemniaki, mięso mielone albo wersja z białym serem. Ciasto zwijamy lub układamy warstwowo.

Tyle odnośnie wstępu, pora na przygotowanie Börka z serem

Składniki:

2 opakowania ciasta yufka

puszka sera krowiego 500g

0,5 pęczka pietruszki

0,5 łyżeczki soli

0,5 szklanki oleju słonecznikowego

1 szklanka mleka

0,5 łyżki masła

2 łyżki sezamu

1 łyżka czarnuszki

Przygotowanie:

W miseczce rozrabiamy mleko z olejem.

W drugiej miseczce rozdrabniamy ser i mieszamy z posiekaną pietruszką. Uwaga z solą! Sprawdź najpierw czy ser nie jest wystarczający słony.

Na blaszkę nasmarowaną masłem układamy 1 płat yufki, skrapiamy wodą, dodajemy drugi płat, który gnieciemy, całość skrapiamy mlekiem z olejem. Nakładamy farsz z sera.

Analogicznie robimy drugą warstwę, przykrywamy kolejnym płatem ciasta, polewamy mlekiem z olejem. Wystające poza blachę kawałki ciasta zaginamy do środka. Posypujemy sezamem i czarnuszką. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 min.

Po wyciągnięciu z piekarnika można przykryć wilgotną ściereczką na 5-10 min.

Börek podajemy z różnego rodzaju sałatami.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.