Börek z mięsem mielonym

Turecka kuchnia to przede wszystkim börek, dzisiaj proponujemy Wam wersję z farszem z mięsa mielonego.

Składniki:

Ciasto yufka

mięso mielone

cebula

rodzynki korynckie

orzeszki piniowe

sól, ziele angielskie – yeni bahar

oliwa z oliwek

masło

czarnuszka, sezam do posypania

Do posmarowania albo sos jogurtowy (zrobiony z odrobiny mleka, jajka i oleju) albo masło.

Mięso mielone smażymy na małej ilości oliwy aż do wyparowania wody. W międzyczasie prażymy orzeszki piniowe. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, orzeszki piniowe, rodzynki oraz przyprawy całość smażymy przez kolejne 10 minut.

Ciasto yufka smarujemy sklarowanym masłem (lub sosem jogurtowym jeśli wolicie) składamy na pół, farsz nakładamy przy krawędzi, ciasto rolujemy, zakręcamy kółeczko i układamy od środka okrągłej blaszki, robimy tak z każdym płatem ciasta do wyczerpania. Ciasto z wierzchu smarujemy masłem, posypujemy czarnuszką i sezamem, pieczemy w temp ok 150 stopni aż börek się zarumieni i będzie chrupiący.

Smacznego!

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *