Ogórki kiszone z cytryną

Ogórki kiszone z cytryną po turecku nazywają się sirkesiz limonlu salatalık turşusu. Zakiszone z plasterkami cytryny ogórki smakują obłędnie i przyzna to zapewne każdy, kto chociaż raz ich spróbował. Zresztą Turcy kochają marynaty nie mniej niż kawę i herbatę. Tureckie marynaty tzw. „turşu”, z których część zapewne w Polsce nazwalibyśmy kiszonkami podawane są niemal zawsze jako przystawka do dań głównych, ale świetnie pasują też do kanapek. W Turcji znanych jest około 200 wariantów marynat.

Bardzo lubiany jest także bogaty w minerały i witaminy sok z marynat, który często traktowany jest w Turcji jako naturalny środek przeciwbólowy.

Ogórki kiszone z cytryną

Składniki

  • 1 kg świeżych, jędrnych bardzo małych ogórków, najlepiej z pewnego źródła, jak najmniej nawożonych
  • 1 litr przegotowanej zimnej wody
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mała cytryna pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 ziarenko suszonej ciecierzycy
  • sok wyciśnięty z 2- 3 cytryn
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie logo-turecki-sklep-640x1000-1-e1608313116716.png
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu – tureckisklep.pl

Ogórki kiszone z cytryną przepis

  1. Ogórki namocz przez godzinę w zimnej wodzie, dokładnie umyj i pozostaw do wyschnięcia. W tym przepisie nie obieramy ogórków ze skórki. W dużym słoiku ustaw pionowo pierwszą warstwę ogórków i wciśnij pomiędzy nie plasterki cytryny. Dodaj 2-3 ząbki czosnku i około 1/3 soli. Ułóż kolejną warstwę ogórków i ponownie zasyp solą i poprzekładaj plasterkami cytryny. Kontynuuj, aż wypełnisz cały słoik.
  2. Wlej do słoika soki z wyciśnięty z cytryn. Następnie dodaj przegotowaną zimną wodę, aż słoik będzie pełny. Ilość wody jest uzależniona od wielkości słoika, którego użyłaś.
  3. Zakręć dokładnie słoik czystą, wyparzoną wrzątkiem pokrywką i odstaw ogórki w ciemne miejsce na około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Nie otwieraj do czasu zakończenia procesu fermentacji.
  4. Po trzech tygodniach możesz cieszyć się smakiem najlepszych tureckich pikli z ogórków.
  5. Po otwarciu słoika przechowuj ogórki w lodówce, aby zatrzymać proces fermentacji.

Może spodoba się Wam także oryginalny przepis na turecki sos tzatziki (przepis otworzy się w nowym oknie)

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz

Ogórki kiszone z cytryną