Papryka faszerowana po turecku

Papryka faszerowana po turecku to doskonały pomysł na obiad w środku lata. O tej porze roku papryka jest najsmaczniejsza i można ją przygotować na setki różnych sposobów. Jednak papryka po turecku faszerowana pikantną mieloną wołowiną i ryżem, podana sosem pomidorowym smakuje naprawdę wyśmienicie. Ten przepis na nadziewaną paprykę jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych […]

Adana – nie tylko kebab

Jako miasto Adana z pewnością znana jest najbardziej ze swojej odmiany kebaba – ba, dla wielu Turków z którymi rozmawiałam weekendowa wyprawa do Adany tylko z pobudek kulinarnych nie jest niczym nadzwyczajnym. Także inne znane dania kuchni tureckiej przygotowywane właśnie w tym mieście mają niepowtarzalny na tle innych smak, między innymi deser bici bici (kostki […]

Marynowane warzywa po turecku

Marynowane warzywa po turecku nazywają się tursu i stanowią jeden z najważniejszych składników tureckiej kuchni. W kraju nad Bosforem marynuje się wszystko, co tylko można zamarynować, zarówno owoce, jak i warzywa, m.in. pigwę, cytryny, kukurydzę, główki czosnku (przepis na marynowany czosnek), ćwiartki kapusty. Równie popularne są fermentowane soki warzywne, wśród których króluje salgam – tradycyjny […]

Turecki chleb pide z sezamem

Turecki chleb pide z sezamem jest jednym z najbardziej znanych płaskich tureckich chlebów. Podobnie jak w Polsce, także w Turcji chleb traktowany z ogromnym szacunkiem i podawany do niemal każdego posiłku. Turcy starają się nie marnować pieczywa. Jeśli zostanie Ci kilka chlebków pide, możesz spryskać je wodą i podgrzać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym […]

Pieczone placki z cukinii i pora

Pieczone placki z cukinii i pora są idealne na wiosnę i lato, zwłaszcza jeśli zamierzasz zadbać o linię. Dietetyczne i bardzo smaczne placuszki warzywne z piekarnika możesz podać jako lekkie śniadanie lub kolację, ale z dodatkiem jajka sadzonego z powodzeniem zastąpią główny posiłek. W Turcji placuszki warzywne – zwane mucver są bardzo popularne i zapewne […]

Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki można przygotować o każdej porze roku, ale najsmaczniejsze są właśnie teraz. To prosty przepis na krótko marynowane rzodkiewki, idealne do sałatek, kanapek, falefela, burgerów oraz pieczonego i grillowanego mięsa. Tak przygotowane rzodkiewki mogą też stanowić świetną przekąskę, zamiast chipsów. W Turcji wszystkie marynaty warzywne noszą nazwę turşu, a rzodkiewki to po turecku turp. […]

Domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy bez żelatyny i ulepszaczy, to najlepsze, co możesz przygotować z truskawek na zimę. W skład tego pysznego dżemu wchodzą jedynie truskawki, cukier, sok z cytryny i woda z kwiatu pomarańczy. Aby podczas smażenia dżemu z truskawek nie powstawała piana, w Turcji dodaje się do niego odrobinę masła. Taki dżem truskawkowy przypomni Ci […]

Faszerowane bakłażany zapiekane z serem

Faszerowane bakłażany zapiekane z serem to jedna z wersji tradycyjnego tureckiego przepisu na imam bayildi. Turcy znają około 200 przepisów na bakłażany i pod tym żaden kraj na świecie nie może się z nimi równać. Bakłażany faszerowane po turecku blogu goszczą po raz kolejny. W ubiegłym roku prezentowaliśmy przepis jednej z naszych Klientek na faszerowane […]

Ogórki kiszone z cytryną

Ogórki kiszone z cytryną po turecku nazywają się sirkesiz limonlu salatalık turşusu. Zakiszone z plasterkami cytryny ogórki smakują obłędnie i przyzna to zapewne każdy, kto chociaż raz ich spróbował. Zresztą Turcy kochają marynaty nie mniej niż kawę i herbatę. Tureckie marynaty tzw. „turşu”, z których część zapewne w Polsce nazwalibyśmy kiszonkami podawane są niemal zawsze […]