Mutlu Noeller, czyli wesołych świąt po turecku

Jak Święta Bożego Narodzenia obchodzone są zazwyczaj w Turcji? I co z dobrze znanym wszystkim Świętym Mikołajem, czy tam również ma on tak duże znaczenie jak w Polsce, czy wręcz przeciwnie? Dziś pokrótce wyjaśnimy sobie co i jak! Święta Bożego Narodzenia w Turcji Kultura obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia napłynęła z Zachodu, jak wiadomo Turcja jest […]

Tahinli Kurabiye – przepis na ciasteczka z pastą sezamową

Tahinli Kurabiye czyli ciasteczka z moją ulubioną pastą sezamową. W Polsce Tahini jest wciąż mało popularne, cały czas słyszę pytania do czego właściwie można użyć pasty sezamowej. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne ciasteczka. Co jest Ci potrzebne? Sposób przyrządzenia Do miski wlać tahini, olej, wsypać cukier i wszystko razem wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę […]

Kűnefe – przepis, z którym gotowanie staje się łatwe!

Przepis na Kűnefe pochodzi z regionu Gaziantep. Główną różnicą jest sposób przygotowania, deser nie jest pieczony w piekarniku, ale smażymy go na teflonowej patelni. Co będzie Ci potrzebne? Lista składników Gotowanie krok po kroku – Kűnefe Na metalową blaszkę wykładamy ciasto kadayıf skrapiamy roztopionym masłem. Blaszkę stawiamy na mały ogień i dokładnie razem mieszamy, żeby […]

Przepis na Koyun çorbası – zupa z jagnięciny

Zupa to szybkie danie, które przyjemnie rozgrzewa, szczególnie kiedy za oknem zimno i pada. Składniki potrzebne do przygotowania Koyun çorbası Kulinarna instrukcja krok po kroku Mąkę, żółtko i 50 ml zimnej wody wymieszać w misce. Kości i jagnięcinę umyć, włożyć do garnka zalać wodą ok 4 cm nad mięsem, dodać 0,5 łyżeczki soli i gotować […]

Tavuk sarma – przepis

Tavuk sarma to mało skomplikowane danie dla wielbicieli drobiu. Smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Składniki potrzebne do Tavuk sarma (dla 4 osób): Sposób przygotowania dania Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić w krążki, rukolę i pietruszkę drobno posiekać i wymieszać ze startym serem. Filety rozbić, na każdą sztukę położyć plasterek szynki oraz farsz warzywny z […]

Çay czyli turecka herbata

Znakiem rozpoznawczym oryginalnej tureckiej herbaty jest drobno kruszony liść. Plantacje herbaty rozciągają się w rejonach Wschodniej Turcji, w okręgu Rize. Stąd pochodzą wyjątkowe herbaty o specyficznym smaku, którego nie znajdziemy nigdzie indziej. Najpopularniejszą turecką herbatą jest Rize, o delikatnym smaku, powiedziałabym, że nawet lekko słodkawym, spotkać ją można w większości tureckich barów czy knajp. Sekretem […]

Z czym to się je – lokum

Widząc dziwne kosteczki przypominające z wyglądu galaretkę zastanawiacie się co to jest? Też tak miałam. Lokum zwane także turkish delight lub rachatłukum kusi na każdym tureckim bazarze. Kolorowe kosteczki poukładane w zgrabne piramidki przyciągają wzrok każdego turysty. Oj sam widok tych smakowicie wyglądających pyszności cieszy nasze kubki smakowe. Ale zacznijmy od początku! Z czego powstaje […]