Ciasteczka chałwowo-kokosowe bez glutenu

Kolejny smakowity przepis, który powstał przy współpracy z Dianą z bloga Di gotuje. Tym razem wyczarowała przepyszne – takie kruche i delikatne ciasteczka z pasty sezamowej – Tahini. Co więcej ciastka nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu – dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej […]

Ciasteczka z mahlabem

Przepis na kruche ciasteczka z mahlabem z zaprzyjaźnionego bloga Cztery Fajery Co o ciasteczkach mówią Ola i Paweł? Przeczytajcie sami: Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas – expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze – przygotowywana w domu chałwa, ciasto daktylowe czy ciasteczka ma’amoul weszły […]

Iskender Kebab

İskender Kebap jest jedną z najsłynniejszych odmian kebaba i najbardziej lubianych. Bo czy jest coś smaczniejszego od pide obłożonej kawałkami wyśmienitej grillowanej cielęciny, wszystko w akompaniamencie sosu jogurtowego i pomidorowego a na koniec polane masełkiem. Do tego jeszcze grillowana papryka i pomidory. Pyszne. Tylko co zrobić jeśli nie wybieracie się do Turcji na wakacje i […]

Prażone orzechy laskowe

Pytacie jak uprażyć orzechy laskowe żeby smakowały tak jak w Turcji. Są dwa sposoby: możecie to zrobić albo w piekarniku albo na patelni. W zależności od upodobań orzechy możecie posolić, posypać papryką pul biber lub cukrem pudrem. Zacznijmy od początku. Sposób 1. Wrzucamy orzechy (jeśli są świeże skórkę zostawcie) do miski, dodajemy łyżkę oleju lub […]

Limonata czyli turecka lemoniada

Na upały nie ma jak lemoniada, intensywnie cytrynowa, słodka, bez mocno wyczuwalnego kwaśnego smaku. Turcy wiedzą jak przygotować ten orzeźwiający napój, wystarczy sparzyć startą skórkę z cytryny. Składniki: 5 dużych cytryn 1,5 litra wody 3/4 szklanki cukru Z dwóch cytryn ścieramy skórkę, mieszamy z cukrem i zalewamy szklanką wrzątku lub gotujemy jakieś 10 minut. Z […]

Gözleme turecki placek

W tureckiej kuchni Gözleme jest tradycyjnym daniem, nieco przypomina nasze naleśniki. Placek powstaje z ciasta yufka wypełnionego farszem. A farsz może być naprawdę różnorodny: biały ser z natką pietruszki, ziemniaczany albo z mięsa mielonego. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanki wody Drożdże suche – 1 […]