Kolejny smakowity przepis, który powstał przy współpracy z Dianą z bloga Di gotuje. Tym razem wyczarowała przepyszne – takie kruche i delikatne ciasteczka z pasty sezamowej – Tahini. Co więcej ciastka nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu – dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej […]
Często pytacie, co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek. Dzisiaj rozwikłamy tę zagadkę. Ten jasny sos to sos jogurtowy haydari. Ma łagodny smak, jest świetny do mięsa, warzyw, grilla. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub tureckiego 1 plaster sera feta krowiego 5 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 0,5 […]
Na kaszę bulgur mamy swój sprawdzony przepis i zawsze robimy ją tak samo, gotowana z rosołkiem z dodatkiem pasty paprykowej. I według nas to był jedyny i słuszny sposób przygotowania. Dzięki współpracy z Dianą z fantastycznego bloga Di gotuje kasza bulgur zyskała nową, świeżą wersję. Spróbujcie kotlecików z kaszy!
Ola z bloga Kulinaria – potrawy z różnych stron świata udostępniła nam kolejny smaczny przepis, tym razem ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy. Morwa to roślina w Polsce prawie zapomniana i niedoceniana, choć bardzo smaczna i bogata w cenne dla zdrowia flawonoidy, minerały i witaminy (A, B1, B2, C). Jej owoce – bardzo soczyste, o […]
Przepis na kruche ciasteczka z mahlabem z zaprzyjaźnionego bloga Cztery Fajery Co o ciasteczkach mówią Ola i Paweł? Przeczytajcie sami: Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas – expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze – przygotowywana w domu chałwa, ciasto daktylowe czy ciasteczka ma’amoul weszły […]
Myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy jeśli chodzi o turecką kuchnię, myliłam się! Dzisiaj przepis na Hamsili pilav. Składniki: 1 kg rybek, hamsi 2 szklanki ryżu 2 cebule odrobina oliwy szczypta pieprzu szczypta yeni bahar -ziela angielskiego 2 szklanki wody
İskender Kebap jest jedną z najsłynniejszych odmian kebaba i najbardziej lubianych. Bo czy jest coś smaczniejszego od pide obłożonej kawałkami wyśmienitej grillowanej cielęciny, wszystko w akompaniamencie sosu jogurtowego i pomidorowego a na koniec polane masełkiem. Do tego jeszcze grillowana papryka i pomidory. Pyszne. Tylko co zrobić jeśli nie wybieracie się do Turcji na wakacje i […]
Pytacie jak uprażyć orzechy laskowe żeby smakowały tak jak w Turcji. Są dwa sposoby: możecie to zrobić albo w piekarniku albo na patelni. W zależności od upodobań orzechy możecie posolić, posypać papryką pul biber lub cukrem pudrem. Zacznijmy od początku. Sposób 1. Wrzucamy orzechy (jeśli są świeże skórkę zostawcie) do miski, dodajemy łyżkę oleju lub […]
Na upały nie ma jak lemoniada, intensywnie cytrynowa, słodka, bez mocno wyczuwalnego kwaśnego smaku. Turcy wiedzą jak przygotować ten orzeźwiający napój, wystarczy sparzyć startą skórkę z cytryny. Składniki: 5 dużych cytryn 1,5 litra wody 3/4 szklanki cukru Z dwóch cytryn ścieramy skórkę, mieszamy z cukrem i zalewamy szklanką wrzątku lub gotujemy jakieś 10 minut. Z […]
W tureckiej kuchni Gözleme jest tradycyjnym daniem, nieco przypomina nasze naleśniki. Placek powstaje z ciasta yufka wypełnionego farszem. A farsz może być naprawdę różnorodny: biały ser z natką pietruszki, ziemniaczany albo z mięsa mielonego. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanki wody Drożdże suche – 1 […]