Olejek pomarańczowy do masażu – na co pomaga

olejek-pomaranczowy-do-masazu-na-co-pomaga

Olejek pomarańczowy do masażu – na co pomaga i jak go używać. To pytanie często nam zadajecie. Zdolność olejku pomarańczowego do naturalnego zmniejszania objawów wielu dolegliwości sprawiła, że znalazł on zastosowanie w medycynie i kosmetyce m.in. w łagodzeniu przewlekłego stresu. Przyjemny zapach olejku pomarańczowego poprawia nastrój, a jednocześnie relaksuje i uspokaja.  Stosowany podczas masażu olejek […]

Jaka zielona herbata jest najlepsza

jaka-zielona-herbata-jest1najlepsza

Istnieje niezliczona ilość rodzajów zielonej herbaty. W zależności regionu i sposobu produkcji zielone herbaty mogą znacznie różnić się smakiem, ale wszystkie uważane są za herbaty łagodne w porównaniu do mocniejszych herbat czarnych. Zielona herbata ma zazwyczaj kolor od jasnożółtego do jasnozielonego. Wyjątek stanowi zielona herbata Matcha, która charakteryzuje się żywym, zielonym odcieniem. Filiżanka ciepłej zielonej […]

Pory duszone w oliwie

pory-duszone-w-oliwie

Pory duszone w oliwie Przepis na zeytinyağlı pırasa. Pory duszone w oliwie zeytinyağlı pırasa to wyjątkowe danie i specjalność kuchni tureckiej. W Polsce por wykorzystywany jest głównie jako dodatek do innych potraw, ale gotowanie porów z oliwą z oliwek czyni je wyjątkowo smacznymi i warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Kluczowym składnikiem zeytinyagli pirasa są […]

Jak parzyć zieloną herbatę

jak-parzyc-zielona-herbate

Prawidłowo parzona zielona herbata ma nie tylko doskonały smak, ale też wiele właściwości zdrowotnych. Jeśli Twoja herbata okaże się gorzka lub w smaku przypomina trawę, to znaczy, że parzysz ją źle i możesz tracić ważne składniki odżywcze. Pamiętaj, że przygotowanie idealnej filiżanki herbaty nie jest żadnym wyzwaniem i tajemnicą, każdą zieloną herbatę można łatwo przygotować […]

Turecka pasta z papryki Biber Salcasi

Turecka pasta z papryki Biber Salcasi Oryginalny turecki przepis na pikantną pastę paprykową. Turecka pasta z papryki Biber Salcasi to dodatek do nieskończonej ilości potraw. Biber Salçası nie może zabraknąć w żadnej tureckiej kuchni. Turecką pastę z papryki możesz przygotować z ostrej lub słodkiej papryki. W Turcji pasta Biber Salcasi przyrządzana jest z papryki suszonej […]

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić codziennie

zielona-herbata-dlaczego- warto- ja-pic-codziennie

Zielona herbata jest uznawana obecnie za jeden z najzdrowszych napojów. Od wieków jest jednym z kluczowych elementów  tradycyjnej medycyny chińskiej, cenionym ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Dziś jest to jeden z najczęściej spożywanych napojów od Indii i Chin przez Amerykę północną i Amerykę Południową po Europę. Jak powstaje zielona herbata Pomimo ogromnej popularności w […]

Sos jogurtowy do warzyw i mięsa

Sos jogurtowy do warzyw i mięsa  można przygotować na milion sposobów. Nasz ulubiony przepis na ten doskonały dodatek do grillowanych mięs i warzyw jest wyjątkowo prosty i zarazem niedrogi. Wystarczy gęsty naturalny jogurt i troszkę przypraw, żeby przygotować uniwersalny sos jogurtowy do grillowanych warzyw i mięsa, ale również do kebabu z mięsa mielonego (tutaj znajdziesz […]

Ice tea – mrożona herbata

Ice tea – mrożona herbata, to najlepszy sposób na letnie orzeźwienie, kiedy zaczynają męczyć Cię upały. Ice tea możesz przygotować zaparzając herbatę gorącą albo zimną wodą czyli tzw. metodą cold brew. Oba sposoby dają doskonałe rezultaty i wyśmienity napój, ale zaparzanie herbaty na gorąco i pozostawienie jej do ostygnięcia jest znacznie szybszą metodą. Dobrym pomysłem […]

Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana

Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana pytacie dość często. Ta jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych zup zyskała sobie wielu zwolenników. Pisaliśmy już o niej na blogu w poście Tarhana domowa turecka zupa. Znajdziecie tam też przepis na przygotowanie zupy z dostępnej u nas gotowej tarhany. Jednak wiele osób chciałoby zrobić proszek na zupę w domu, więc […]

Herbata z soursop

Herbata z soursop – herbata z grawiolą zyskała uznanie na całym świecie. Soursop znany również jako „graviola”, „guanábana” lub „paw-paw” to owoc, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Uznawany za „wzmacniacz odporności” i remedium na wiele dolegliwości soursop pochodzi z tropikalnych regionów obu Ameryk i Karaibów, smakuje podobnie do mango lub ananasa z kwaskową […]