Pismaniye – turecka wata cukrowa

Pismaniye – turecka wata cukrowa jest, obok chałwy i baklawy , jeden z pierwszych tureckich deserów. Rozpływająca się w przewodzie, puszysta i lekka jak puch, może być przechowywana przez bardzo długi czas. Ile Turcy, jak i turyści często kupują ją na prezenty dla rodziny i przyjaciół. W języku tureckim słowo „pişman” oznacza „żałować”. Jedno z […]

Tureckie ciasto jogurtowe

Tureckie ciasto jogurtowe z powodzeniem można upiec w formie do babki. Będzie świetną propozycją także na wielkanocny stół. Nasączone syropem z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy smakuje obłędnie. To ciasto przygotujesz błyskawicznie, nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, jest pyszne i wilgotne doskonałe na weekend lub leniwą niedzielę.

Pasta imbirowo ziołowa

Pasta imbirowo ziołowa na bazie miodu, melasy z winogron i ziół to smaczny sposób na wzmocnienie swojego zdrowia. Zawarte w niej dobroczynne składniki pozyskiwane z roślin leczniczych od setek lat wykorzystywane są w medycynie. Mogą zapobiegać lub opóźniać rozwój wielu chorób oraz łagodzić istniejące dolegliwości.

Ciecierzyca pieczona z przyprawami

Ciecierzyca pieczona z przyprawami może zastąpić każdą przekąskę, zarówno słodką, jak i słoną. Można ją zapakować dziecku do szkoły, zabrać do pracy, albo pochrupać przed telewizorem. Upieczona w piekarniku, jest znacznie mniej kaloryczna, niż smażona na tłuszczu na patelni. Jest przy tym bardzo pożywna i zdrowa. Ciecierzyca pomaga kontrolować wagę, obniża poziom cholesterolu we krwi […]

Niezwykła moc berberysu

Niezwykła moc berberysu znana była już ponad 3000 lat temu. Chińczycy i Egipcjanie, wykorzystywali jego właściwości w leczeniu problemów trawiennych, infekcji i chorób skóry. Uważano też, że berberys chroni dom i jego mieszkańców przed niebezpieczeństwem i wrogami. Równie dobrze sprawdza się w kuchni, stanowiąc zdrowy i wartościowy dodatek do wielu dań.

Kasza bulgur – przepis podstawowy

Kasza bulgur powstaje z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy durum. Jest składnikiem wielu tureckich i bliskowschodnich potraw. Można ją dodawać do dań mięsnych i warzywnych oraz zup i sałatek. Z powodzeniem zastępuje kuskus, ryż, a nawet ziemniaki i makaron. Ma wspaniały orzechowy smak, jest więc wartościowym składnikiem wielu dań – zarówno słodkich, jak i […]