Faszerowane bakłażany zapiekane z serem

Faszerowane bakłażany zapiekane z serem to jedna z wersji tradycyjnego tureckiego przepisu na imam bayildi. Turcy znają około 200 przepisów na bakłażany i pod tym żaden kraj na świecie nie może się z nimi równać. Bakłażany faszerowane po turecku blogu goszczą po raz kolejny. W ubiegłym roku prezentowaliśmy przepis jednej z naszych Klientek na faszerowane […]

Ogórki kiszone z cytryną

Ogórki kiszone z cytryną po turecku nazywają się sirkesiz limonlu salatalık turşusu. Zakiszone z plasterkami cytryny ogórki smakują obłędnie i przyzna to zapewne każdy, kto chociaż raz ich spróbował. Zresztą Turcy kochają marynaty nie mniej niż kawę i herbatę. Tureckie marynaty tzw. „turşu”, z których część zapewne w Polsce nazwalibyśmy kiszonkami podawane są niemal zawsze […]

Sos serowy do makaronu i gnocchi

Sos serowy do makaronu i gnocchi można przygotować dosłownie w kilka minut. To najszybszy sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty i szybki sos serowy do makaronu i włoskich kluseczek ziemniaczanych gnocchi jest zarazem bardzo uniwersalny. Świetnie pasuje do mięsa i warzyw, zwłaszcza brokułów i jest o wiele lepszy niż jakikolwiek inny kupiony w […]

Turecka pizza lahmacun

Turecka pizza lahmacun w przeciwieństwie do swojego włoskiego odpowiednika nie zawiera sera i zawsze przygotowywana jest na bardzo cienkim cieście. To właśnie cienkie i chrupiące ciasto, chude mielone mięso, soczyste dojrzałe pomidory, świeża zielenina i przyprawy, sprawiają, że jest jedną z najbardziej lubianych tureckich potraw. Do połowy XX wieku lahmacun nie był znany w Stambule, […]

Kawa z kardamonem

Kawa z kardamonem jest jednym z najpopularniejszych napojów w krajach Bliskiego Wschodu. Aromatyczna i mocna potrafi obudzić nawet największego śpiocha samym tylko zapachem. W wielu sklepach dostępna jest kawa mielona od razu z nasionami kardamonu co dodaje je niepowtarzalnego smaku. I właśnie taka jest najlepsza. Na Bliskim Wschodzie kawę tradycyjnie parzy się w tygielku, jednak […]

Turecka jajecznica z warzywami

Turecka jajecznica z warzywami i kiełbasą sucuk nazywa się menemen. To tradycyjna potrawa podawana na śniadanie albo jako danie główne. Nazwa menemen pochodzi od małego miasteczka w prowincji Izmir. Jajecznica po turecku z warzywami i kiełbasą jest pożywna i przygotujesz ją w kilka minut. Niektórzy tureccy kucharze twierdzą, że bez cebuli i sucuk nie można […]

Placki nadziewane serem i szpinakiem

Placki nadziewane serem i szpinakiem nazywają się w Turcji gozleme (oryginalna pisownia gözleme). To bardzo popularny turecki fast food, którego nie sposób nie spróbować będąc na wakacjach. Ciasto na gozleme przygotowuje się tylko z mąki, soli i wody, ale można też spotkać wersje ciasta drożdżowego. Tureckie placki z serem i szpinakiem są bardzo podobne do […]

Dlaczego Turcja

Właśnie to pytanie dostaję najczęściej, kiedy temat rozmowy z rodziną bądź przyjaciółmi schodzi na kwestię kierunku, jaki obrałam w życiu. Przy okazji wypada mi się także przedstawić – pisze nasza korespondentka ze słonecznej Turcji Julia Wiśniewska. Poniżej możecie przeczytać, co zafascynowało ją w kraju nad Bosforem. Mam na imię Julia. Co łączy mnie z Turcją? […]

Tureckie kofty z piekarnika

Tureckie kofty z piekarnika w gęstym aromatycznym sosie można przygotować na dziesiątki różnych sposobów. W Turcji istnieje około 300 różnych wariantów köfte. Jednym z nich jest przepis na İzmir Köfte – małe pulpeciki w sosie pomidorowym z podłużną, zieloną turecką papryką i ziemniakami. Dziś wersja uproszczona bez dodatku ziemniaków, ale dzięki temu możecie podać kofty […]