W Turcji święta nie mogą się obyć bez baklavy. Jest to wręcz kultowy deser, który wcale nie jest trudny do przygotowania a smak jest obłędny.
Składniki:
opakowanie ciasta filo
250 g masła
Nadzienie
300 g ulubionych orzechów (włoskich, migdałów, pistacji)
Syrop
0,5 l wody,
400 g cukru,
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
1 łyżka wody różanej
Orzechy siekamy na grubsze kawałki, w międzyczasie klarujemy masło.
Foremkę smarujemy stopionym masłem, na spód kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, wierzch posypujemy orzechami. Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i kolejne 2 płaty ciasta. Wierzch znowu smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni arkusz ciasta, tak przygotowaną baklavę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.
Baklavę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.
Wodę z cukrem, sokiem z cytryny i wodą różaną gotujemy w rondelku na małym ogniu około 10 min.
Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklavę, lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklavę.
Życzę smacznego