Baklava

W Turcji święta nie mogą się obyć bez baklavy. Jest to wręcz kultowy deser, który wcale nie jest trudny do przygotowania a smak jest obłędny.

Składniki:

opakowanie ciasta filo
250 g masła

Nadzienie
300 g ulubionych orzechów (włoskich, migdałów, pistacji)

Syrop
0,5 l wody,
400 g cukru,
2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

1 łyżka wody różanej

Orzechy siekamy na grubsze kawałki, w międzyczasie klarujemy masło.

Foremkę smarujemy stopionym masłem, na spód kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, wierzch posypujemy orzechami. Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i kolejne 2 płaty ciasta. Wierzch znowu smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni arkusz ciasta, tak przygotowaną baklavę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.

Baklavę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.

Wodę z cukrem, sokiem z cytryny i wodą różaną gotujemy w rondelku na małym ogniu około 10 min.

Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklavę, lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklavę.

Życzę smacznego

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.