Baklava tradycyjny deser

Baklava tradycyjny deser, przygotowywany z cienkiego jak papier ciasta filo, przekładanego warstwami pistacji, orzechów lub migdałów i nasączonego słodkim syropem. Kiedyś przysmak bogaczy, dziś dostępna dla wszystkich miłośników kuchni tureckiej i arabskiej.

Przyjmujemy zamówienia na balkavę na święta biuro@tureckisklep.pl

Jeszcze na początku XIX wieku bakława była uważana za luksus, na który stać było tylko bogaczy. Do dziś w Turcji popularne jest powiedzenie „nie jestem wystarczająco bogaty, aby codziennie jeść bakławę”. Baklawę pieczono na specjalne okazje – wesela lub ceremonie religijne, także współcześnie nie może się jej zabraknąć na ważnych uroczystościach, zarówno rodzinnych, towarzyskich, jak i biznesowych.

Niemal wszystkie kraje, które uważają baklavę za swój narodowy deser, były kiedyś częścią Imperium Osmańskiego. To właśnie Turcy udoskonalili smak baklavy, a pałacowe kuchnie Imperium Osmańskiego stały się światowym centrum tego słodkiego przysmaku. Najstarszy znany turecki przepis na baklave pochodzi z Topkapı Sarayı, pałacu w centrum Stambułu, który przez ponad 380 lat był rezydencją sułtanów .

Baklava – tradycyjny deser – jak powstaje

Baklava składa się z kilku warstw chrupkiego, cienkiego jak papier ciasta filo, przekładanego wymieszanymi z cukrem lub miodem pistacjami, orzechami albo migdałami. Ciasto przygotowuje się na dużych tacach i zapieka. Po upieczeniu całość polewa się słodkim syropm, a następnie kroi w niewielkie trójkąty, kwadraty lub romby.

Dostępne w naszym sklepie baklawy wypiekane są ze świeżego, robionego ręcznie ciasta filo, czyli tureckiej yufki przez tureckich piekarzy, zgodnie z tradycją kultury kulinarnej Turcji. Ciasto uzyskane po długotrwałej ręcznej obróbce jest tak cienkie, że przez surowe ciasto można czytać gazetę.

Zapraszamy na baklawę – znajdziecie ją w TureckiSklep.pl

🛒 Sprawdź produkty Tureckisklep.pl

27,90 79,71  / kg / L
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *