Aşure turecki budyń

Aşure jest tradycyjnym i bardzo charakterystycznym deserem, nie wiem czy ma więcej zwolenników czy przeciwników. Z pewnością warto go choć raz spróbować, bo smak jest dosyć ciekawy. Z Aşure związana jest taka legenda: kiedy Arka Noego dotarła na Górę Ararat, a zapasy jedzenia były już wyczerpane, ludzie przeszukali Arkę i ze wszystkich produktów jakie udało się znaleźć zrobili właśnie Aşure.

Składniki

100 g białej fasolki

100 g cieciorki

125 g ziaren pszenicy

2-3 pomarańcze

6 fig

100 g suszonych moreli

2 łyżki mąki ziemniaczanej

0,5 kg cukru

100 g rodzynek korynckich

cynamon

150 g orzechów

pestki owoców granatu

Przygotowanie

Ziarna pszenicy, białą fasolkę i cieciorkę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ziarna pszenicy (podczas gotowania powstaje piana, należy ją ściągać). Pomarańcze obieramy i kroimy, figi i morele także kroimy, rodzynki myjemy. Cieciorkę i białą fasolkę gotujemy. Odcedzoną pszenicę, fasolkę i cieciorkę mieszamy z suszonymi owocami. Przekładamy do dużego garnka, dolewamy litr wody i wsypujemy cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dolewamy. Gotujemy ok 20 min. Na koniec dodajemy cynamon. Otrzymaną masę przekładamy do mniejszych salaterek, studzimy, ozdabiamy orzechami i pestkami owoców granatu.

Afiyet olsun!

Użyte produkty:

Rodzynki korynckie
Rodzynki korynckie
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.