Ramazan Pide to okrągłe placki posypane ziarnami sezamu i czarnuszką, tradycyjnie spożywane w ramadanie – miesiącu postu. Kiedy zbliża się zachód słońca, zapowiadający nadejście pory wieczornego posiłku Iftar, przed piekarniami ustawiają się długie kolejki chętnych na jeszcze ciepłe pide. Składniki: 5 szklanek mąki pszennej 300 ml letniej wody 100 ml letniego mleka 1 łyżka masła […]
Category Archives: Artykuły
Sumak należy do sztandarowych tureckich przypraw. W smaku lekko kwaśny, dlatego z powodzeniem możemy używać zamiast cytryny, np do ryb i sałatek. Rodzynki Sułtańskie polecają prostą sałatkę z użyciem sumaku: pokrojoną w piórka łagodną cebulę posypać sumakiem (można dodać też oliwy) – idealny dodatek do ryb lub wątróbki. W wersji wegetariańskiej doskonale pasuje do wytrawnych […]
Składniki: Syrop: 2 szklanki wody 1 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 50 g masła szczypta sody 200 g sera ricotta
Składniki: 3 duże ugotowane ziemniaki 1 ugotowana marchewka 150 g groszku 1 filet z kurczaka – ugotowany 1 opakowanie ciasta yufka 1 i 1/3 szklanka oleju 1 jajko jogurt naturalny sól ostra papryka w płatkach ( pul biber)
Zakończenie ramadanu (ramazanu) to dla muzułmanów wielkie święto, w Turcji to Şeker bayramı a w części arabskiej “Hari Raya Aidilfitri”. Tego dnia każdy muzułmanin daje jałmużnę za każdego członka swojej rodziny i spotyka się ze swoimi bliskimi. Każdy z tej okazji zakłada swoje najlepsze ubranie, to dzień radości dla wszystkich. W pierwszy dzień święta każdy […]
Powitanie Ramazanu W Turcji już od dłuższego czasu muzułmanie zaczęli ozdabiać i przystrajać meczety w ozdobne lampki i świetlne napisy. Minarety zostały oświetlone, dywany w meczetach wyczyszczone, teren przed meczetami i dziedzińce meczetów wysprzątane. W ostatnią sobotę tygodnia 28.06 rozpoczął się najświętszy miesiąc ze wszystkich miesięcy czyli miesiąc postu zwany tutaj Ramazan. Już kilka dni […]
Ciasto filo jest bardzo wszechstronne, możemy je nadziewać czym chcemy. Dzisiaj wariacja na temat tureckiej baklavy, bo do środka zamiast orzechów dałam masę daktylową. Składniki: opakowanie ciasta filo 150 g masła Nadzienie 600 g daktyli 0,5 łyżeczki mahlepu 70 ml mleka Syrop 0,3 l wody, 180 g cukru, sok z cytryny lub pomarańczy
Szybki przepis na lepszą i zdrowszą wersję czekolady. Można wyjadać łyżką, albo smarować na naleśniki, kanapki, dodawać do ciast i ciasteczek. Czekolada daktylowa jest kremowa, jeśli chcecie uzyskać gęstszą konsystencję nie dodawajcie mleka. Składniki: – 100 g świeżych daktyli – 1/4 szklanki mleka – 3 płaskie łyżki kakao – można zastąpić carob melasą – malutka […]
Przepis na arabskie daktylowe ciasteczka makroudh: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 15 g drożdży 160 ml oleju kukurydzianego lub roztopionego masła 1/2 łyżeczki mahlepu 100 ml wody pomarańczowej
Przepis na chałwowe ciasto drożdżowe Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 100ml letniej wody 2,5 dag drożdży 5 dag cukru 5 dag miękkiego masła 1 jajko i 1 żółtko Składniki na nadzienie: 150g chałwy do smarowania 300g tradycyjnej chałwy (smak dowolny) Podane składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę, wyrabiamy luźne ciasto, następnie dzielimy na […]