Category Archives: Artykuły

Pikantny kurczak z warzywami

Szybkie w przygotowaniu, sycące, rozgrzewające, lekkie danie z wykorzystaniem Biber Salçası. Przepis z magazynu “Logo” powstał do artykułu o pastach paprykowych. Składniki: – papryka zielona, czerwona i żółta – pasta paprykowa łagodna 30 g – cebula – 1 ząbek czosnku – papryczka chilli – imbir – pomidory koktajlowe 10 szt – filet z kurczaka – […]

Ciasteczka z tahini

Turecka kuchnia słynie z niepowtarzalnych słodkości. Dzisiaj pieczemy ciasteczka, których głównym składnikiem jest tahin, czyli pasta sezamowa. Składniki: 250 g pasty sezamowej 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 100 g masła wyciągniętego wcześniej z lodówki 100 g margaryny

Köfte tureckie kotleciki

Kolejny raz udało mi się znaleźć coś tureckiego w rodzimej gazecie, mianowicie przepis na ziołowe köfte. Wszyscy miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni mogą mnie teraz skrytykować, ale powiem szczerze, że nasze mielone nie dorównują w smaku do köfte. Składniki: 400 g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne […]