Szybkie w przygotowaniu, sycące, rozgrzewające, lekkie danie z wykorzystaniem Biber Salçası. Przepis z magazynu “Logo” powstał do artykułu o pastach paprykowych. Składniki: – papryka zielona, czerwona i żółta – pasta paprykowa łagodna 30 g – cebula – 1 ząbek czosnku – papryczka chilli – imbir – pomidory koktajlowe 10 szt – filet z kurczaka – […]
Category Archives: Artykuły
Etli türlü czyli turecki gulasz. Turecka kuchnia bazuje na świeżych warzywach, nie mogło ich zabraknąć także w gulaszu. Etli türlü podajemy ze świeżą surówką z sałaty, pomidorów, ogórków i serem owczym. Do tego obowiązkowo pilav z rodzynkami korynckimi lub kasza bulgur.
Sigara böreği czyli tureckie cygara z białym serem, są szybkie do zrobienia i smakują wyśmienicie. Można podawać na ciepło lub zimno z sosem tzatziki. Składniki: ciasto yufka (najlepiej trójkątna ale może być też okrągła) ser kozi (lub feta) posiekana natka pietruszki
Zeytinyağlı taze fasulye czyli zielona fasolka po turecku. Jak wiecie warzywa w tureckiej kuchni są podstawą. Fasolkę możemy jeść samą jako przystawkę lub z dodatkiem ryżu. Danie jest typowo wegetariańskie.
W Turcji popularne są dolma – czyli dania faszerowane. Turcy faszerują wszystko, liście winogron, bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę itd. Dzisiaj robimy Kabak dolması czyli faszerowaną cukinię.
Turecka kuchnia to przede wszystkim börek, dzisiaj proponujemy Wam wersję z farszem z mięsa mielonego. Składniki: Ciasto yufka mięso mielone cebula rodzynki korynckie orzeszki piniowe sól, ziele angielskie – yeni bahar oliwa z oliwek
Turecka kuchnia słynie z niepowtarzalnych słodkości. Dzisiaj pieczemy ciasteczka, których głównym składnikiem jest tahin, czyli pasta sezamowa. Składniki: 250 g pasty sezamowej 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 100 g masła wyciągniętego wcześniej z lodówki 100 g margaryny
Tureckie pierożki – Mantı – przypominają nasze uszka, nadziewane farszem mięsnym, serwowane z sosem jogurtowo-czosnkowym. Ciasto: mąka woda jajko sól odrobina oleju Farsz: mięso mielone wołowe cebula sól pieprz pietruszka Sos jogurtowy: jogurt ząbek czosnku odrobina wody sól
Turecka kuchnia jest królestwem meze, czyli przystawek. Fava jest jedną z nich, smakuje wyśmienicie do rakı lub do obiadu jako alternatywa ziemniaków. Składniki: 500g bobu cebula cytryna pęczek koperku kilka gałązek natki pietruszki
Kolejny raz udało mi się znaleźć coś tureckiego w rodzimej gazecie, mianowicie przepis na ziołowe köfte. Wszyscy miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni mogą mnie teraz skrytykować, ale powiem szczerze, że nasze mielone nie dorównują w smaku do köfte. Składniki: 400 g mielonej jagnięciny 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne […]