Kosmetyki z Doliny Róż bułgarskiej firmy Nature of Agiva pojawiły się w naszej ofercie stosunkowo niedawno. Oparte na naturalnych składnikach – głównie róży damasceńskiej, nie tylko urzekają pięknym zapachem, ale także skutecznością działania. Róża damasceńska to jedna z najstarszych róż na świecie, jej historia sięga czasów biblijnych. Do Europy sprowadził ją francuski krzyżowiec Robert de […]
Category Archives: Artykuły
Turecka zupa z czerwonej soczewicy ezo gelin çorbası jest to specjalność kuchni tureckiej. Sycąca i pożywna, zawiera również wiele cennych dla zdrowia składników. Soczewica z powodzeniem zastępuje mięso i jest bogatym źródłem białka. Porcja takiej zupy na długo zaspakaja głód, drugie danie nie będzie potrzebne 🙂
Simit – turecki sposób na bajgle jest bardzo prosty. Każdy może je zrobić. Mój pierwszy simit spróbowałam oczywiście w Turcji, w środku puszysty, delikatny, a z zewnątrz chrupiący, otoczony prażonym sezamem. Pyszności. Idealne na weekendowe śniadanie. Simit – turecki sposób na bajgle – składniki:
Kavala – tureckie ciasteczka migdałowe to przepyszny, chrupiący dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wycinane za pomocą szklaneczki mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Świetnie smakują w towarzystwie tureckiej herbaty lub kawy po turecku.
Tarhana domowa turecka zupa w proszku zawiera jedynie naturalne składniki – cebulę, pomidory, czerwoną paprykę, jogurt, mąkę, drożdże i zioła. 500 g opakowanie tej probiotycznej i pożywnej zupy umożliwia przygotowanie od 12 do 15 obiadów dla dorosłej osoby.
Pasta Sułtana stosowana jest już od 500 lat. Przez cały ten okres utożsamiana jest z prowincją Manisa. Legenda głosi, że powstała w XVI wieku jako lekarstwo dla matki sułtana Sulejmana Wspaniałego
Kasza bulgur jest coraz bardziej znana, kto raz spróbuje bardzo możliwe, że zakocha się w jej smaku. Kaszę bulgur można urozmaicać różnymi dodatkami jak cukinia, papryka, pomidory, kabaczek. My proponujemy przepis na nohutlu bulgur – kaszę z cieciorką. Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur łyżka masła pół cebuli 1 łyżka pasty paprykowej 2 łyżki startego pomidora […]
Grillowane mięso wraz z wyrazistym sosem jogurtowo-ogórkowym idą w parze. Turecka wersja kultowego sosu tzatziki pasuje do wszystkich rodzajów mięs, do gotowanych i grillowanych warzyw, do ziemniaków w mundurkach, do sałaty. Składniki: 300ml jogurtu naturalnego 0,5 ogórka 1 ząbek czosnku 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka oliwy z oliwek
Tahinli tavuk to połączenie kilku smaków, delikatnego kurczaka, kwaśnego granatu i słodkiego syropu winogronowego. Danie robi się błyskawicznie, aż ciężko uwierzyć, że coś tak pysznego powstało w kilka minut. Sprawdźcie sami. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki curry 2 […]
Wyobraź sobie chrupiący, lekki deser z delikatnym kremem budyniowym, deser, który pomimo swojej prostoty przewyższy Twoje najśmielsze oczekiwania. Muhallebili kadayıf to kadayıf z masą budyniową, prosty aczkolwiek niezwykle smaczny deser. Chrupiące, podsmażone z orzechami ciasto przełożone warstwą lekkiej masy budyniowej. Składniki: 300g ciasta kadayif 100g masła 5 łyżek cukru 1,5 szklanki orzechów włoskich 1 L […]