Herbata po turecku jak parzyć przepis krok po kroku. Herbata po turecku to coś znacznie więcej niż gorący napój serwowany do posiłków i tureckich słodyczy. Picie tureckiej herbaty w tradycyjnej szklance w kształcie kwiatu tulipana zwanej ince belli çay bardağı stało się już sposobem na życie Turków. Od wczesnego ranka do późnej nocy filiżanka tureckiej […]
Category Archives: Artykuły
Ramadan w Turcji (po turecku Ramazan) dla mieszkańców kraju na Bosforem i dla muzułmanów mieszkających w Polsce rozpoczął się 23 marca. Ramadan to święty miesiąc muzułmanów, czas zadumy i modlitwy. Właśnie w czasie Ramazanu archanioł Gabriel ukazał się Mahometowi, przekazując kilka wersów Koranu – przyszłej świętej księgi islamu. Tureckie śniadanie w Ramadanie Ramadan w Turcji […]
Już niebawem, 21 i 22 stycznia przypadają jedne z najważniejszych dni w roku – Dzień Babci i Dzień Dziadka. To doskonała okazja aby podziękować naszym babciom i dziadkom za wszystko, co dla nas robią oraz okazać, jak bardzo ich kochamy i doceniamy. Jeśli chcesz podarować babci i dziadkowi wyjątkowe upominki, to mamy dla Ciebie kilka […]
Prezenty z orientalną nutą zawsze cieszą się uznaniem. Ponieważ wiele osób nie miało w tym roku możliwości wyjazdu na zagraniczne wakacje, taki upominek będzie świetnym pomysłem. Pomimo, że do świąt pozostało niewiele czasu, to zamówienia złożone do najbliższego piątku zdążą jeszcze dotrzeć przed Wigilią. Dla miłośników słodyczy proponujemy oryginalną turecką chałwę, wspaniałe lokum w różnych […]
Kawa po turecku tradycyjnie zaparzana jest w tygielku, co pozwala wydobyć głęboki smak i aromat. W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego. Da parzenia kawy w tygielku zwanym […]
Salep – turecki napój na chłodne dni zaczyna królować w domach, na ulicach i w kawiarniach, kiedy temperatura zaczyna spadać. Ulubiony jesienno – zimowy napój Turków, mieszkańców krajów bałkańskich i wielu krajów arabskich swoją historią sięga do czasów imperium rzymskiego. Zmielone bulwy roślin storczykowatych wykorzystywano do przyrządzania napojów zwanych satyrion i priapiskus uznawanych za silny […]
Syrop sosnowy z szyszek to lekarstwo, którego nie może zabraknąć w domowej apteczce, zwłaszcza w sezonie grypowym. Produkowany według tradycyjnej bułgarskiej receptury wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Jeśli nie zdążyliście przygotować domowego eliksiru syropu z szyszek lub pędów młodej sosny w maju lub w czerwcu, to warto się w niego zaopatrzyć. Ten słodki i […]
Jeszcze przez dwa tygodnie, do 16 sierpnia możecie odwiedzić nas na Jarmarku św. Dominika w Gdańsku. Od wielu lat jesteśmy obecni na tym jednym z największych, obok monachijskiego Oktoberfest, wydarzeniu plenerowym w Europie.
Wegetariańskie mercimek koftesi (w pisowni tureckiej Mercimek köftesi) smakują każdemu, nie tylko wegetarianom. Mercimek koftesi powinny być pikantne, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak. Niezbędne są silne ręce, przygotuj się na żmudne ugniatanie.
Melasa winogronowa nazywana w Turcji pekmez może być stosowana na setki sposobów. To naturalny, słodki i gęsty syrop przygotowywany z dojrzewających w słońcu winogron. W Turcji i krajach śródziemnomorskich od czasów starożytnych jest stosowana jako słodzik. Zanim Arabowie wprowadzili cukier trzcinowy do Europy, melasa winogronowa stanowiła najlepszy zamiennik miodu.