Category Archives: Artykuły

Herbata po turecku jak parzyć

herbata-po-turecku-jak-parzyc

Herbata po turecku jak parzyć przepis krok po kroku. Herbata po turecku to coś znacznie więcej niż gorący napój serwowany do posiłków i tureckich słodyczy. Picie tureckiej herbaty w tradycyjnej szklance w kształcie kwiatu tulipana zwanej ince belli çay bardağı stało się już sposobem na życie Turków. Od wczesnego ranka do późnej nocy filiżanka tureckiej […]

Ramadan w Turcji

Ramadan w Turcji (po turecku Ramazan) dla mieszkańców kraju na Bosforem i dla muzułmanów mieszkających w Polsce rozpoczął się 23 marca. Ramadan to święty miesiąc muzułmanów,  czas zadumy i modlitwy. Właśnie w czasie Ramazanu archanioł Gabriel ukazał się Mahometowi, przekazując kilka wersów Koranu – przyszłej świętej księgi islamu. Tureckie śniadanie w Ramadanie Ramadan w Turcji […]

Najlepsze prezenty dla babci i dziadka

Już niebawem, 21 i 22 stycznia przypadają jedne z najważniejszych dni w roku – Dzień Babci i Dzień Dziadka. To doskonała okazja aby podziękować naszym babciom i dziadkom za wszystko, co dla nas robią oraz okazać, jak bardzo ich kochamy i doceniamy. Jeśli chcesz podarować babci i dziadkowi wyjątkowe upominki, to mamy dla Ciebie kilka […]

Prezenty z orientalną nutą

Prezenty z orientalną nutą zawsze cieszą się uznaniem. Ponieważ wiele osób nie miało w tym roku możliwości wyjazdu na zagraniczne wakacje, taki upominek będzie świetnym pomysłem. Pomimo, że do świąt pozostało niewiele czasu, to zamówienia złożone do najbliższego piątku zdążą jeszcze dotrzeć przed Wigilią. Dla miłośników słodyczy proponujemy oryginalną turecką chałwę, wspaniałe lokum w różnych […]

Kawa po turecku

Kawa po turecku tradycyjnie zaparzana jest w tygielku, co pozwala wydobyć głęboki smak i aromat. W kraju nad Bosforem długie rozmowy przy filiżance kawy należą do tradycji, a czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość turecka kawa jest nieodłącznym elementem każdego spotkania – towarzyskiego i biznesowego. Da parzenia kawy w tygielku zwanym […]

Salep – turecki napój na chłodne dni

Salep – turecki napój na chłodne dni zaczyna królować w domach, na ulicach i w kawiarniach, kiedy temperatura zaczyna spadać. Ulubiony jesienno – zimowy napój Turków, mieszkańców krajów bałkańskich i wielu krajów arabskich swoją historią sięga do czasów imperium rzymskiego. Zmielone bulwy roślin  storczykowatych wykorzystywano do przyrządzania napojów zwanych satyrion i priapiskus uznawanych za silny […]

Syrop sosnowy z szyszek

Syrop sosnowy z szyszek to lekarstwo, którego nie może zabraknąć w domowej apteczce, zwłaszcza w sezonie grypowym. Produkowany według tradycyjnej bułgarskiej receptury wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Jeśli nie zdążyliście przygotować domowego eliksiru syropu z szyszek lub pędów młodej sosny w maju lub w czerwcu, to warto się w niego zaopatrzyć. Ten słodki i […]

Melasa winogronowa

Melasa winogronowa nazywana w Turcji pekmez może być stosowana na setki sposobów. To naturalny, słodki i gęsty syrop przygotowywany z dojrzewających w słońcu winogron. W Turcji i krajach śródziemnomorskich od czasów starożytnych jest stosowana jako słodzik. Zanim Arabowie wprowadzili cukier trzcinowy do Europy, melasa winogronowa stanowiła najlepszy zamiennik miodu.