Arabskie pączki luqaimat

Arabskie pączki luqaimat to deser bardzo popularny w krajach Zatoki Perskiej, szczególnie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Chyba każdy, kto był w Dubaju czy Abu Dhabi miał okazję skosztować małych kawałeczków ciasta drożdżowego, polanych syropem daktylowym.

Luqaimat bardzo przypominają wyglądem lokma tatlisi – tureckie pączki, ale współcześnie różnią się nieco składnikami. Oba przepisy bazują na znanych już w XIII wieku “kąskach sędziego” – małych kawałkach niesłodzonego drożdżowego ciasta, które po usmażeniu w głębokim tłuszczu polewano słodkim syropem lub miodem.

Arabskie pączki luqaimat

Arabskie pączki luqaimat

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki suchych drożdży
  • ½ szklanki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • około ½ szklanki letniej wody, dolewamy ją powoli, w zależności od tego ile wchłoną suche składniki
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1/4 szklanki melasy daktylowej
  • opcjonalnie 1 łyżka sezamu do posypania

Przepis na pączki arabskie

  1. Wymieszaj mąkę, drożdże, mleko w proszku, cukier i mielony kardamon w średniej wielkości misce. Cały czas mieszając powoli dolewaj wodę, aż powstanie dość miękkie, klejące się ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem.
  2. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 60-90 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  3. Olej rozgrzej do temperatury 175-180 stopni. Najwygodniej zrobić to w multicookerze, masz wówczas pełną kontrolę nad temperaturą tłuszczu. Temperatura w tym przepisie dostosowana jest do multicookerów Crock-Pot, ale jeśli nie dysponujesz żadnym multicookerem ani frytkownicą z regulacją temperatury to w prosty sposób możesz sprawdzić czy tłuszcz jest już wystarczająco gorący. Weź łyżeczką mały kawałek ciasta i ostrożnie wrzuć je do oleju. Jeśli szybko się wypłynie i zacznie się rumienić to znaczy, że olej ma już odpowiednią temperaturę.
  4. Na rozgrzany olej wrzucaj kawałki ciasta. Najwygodniej zrobić to łyżką namoczoną w oleju, żeby ciasto się nie kleiło. Nabierz czubatą łyżeczkę ciasta, a drugą łyżeczką zsuń ciasto do oleju..
  5. Smaż pączki, aż będą rumiane. Po wyjęciu z rondelka układaj je na papierowych ręcznikach, a kiedy przestygną przełóż na półmisek i polej melasą daktylową rozrobioną z odrobiną wody.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Zapiekana chałwaTureckie placki drożdżowe
Zapiekana chałwa
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.