Podkategorie
Czy można sobie wyobrazić kuchnię orientalną bez przypraw? W naszym sklepie proponujemy tradycyjne tureckie mieszanki przypraw, które nadadzą zmysłowy smak i aromat każdej potrawie.
Orientalna kuchnia jest znana także z ostrych past i sosów, które przemienią najprostszą potrawę w oryginalne, pikantne danie. Koniecznie spróbuj ostrej pasty harissa i innych mniej lub bardziej pikantnych past!
Różnorodna, tradycyjna kuchnia turecka nie obejdzie się bez smakowitego pilavu czy bogatej w błonnik kaszy bulgur. Przekonaj się, że kuchnia może być nie tylko sycąca ale i lekkostrawna.
Pasta sułtana mesir macunu składa się z 41 różnych ziół i przypraw. Według legendy powstała specjalnie dla sułtanki Ayşe Hafsa - matki Sułtana Sulejmana, która cudownie ozdrowiała po zażyciu medykamentu.
Masz dosyć monotonii tradycyjnego grilla? Wykorzystaj nasze wskazówki i zaskocz znajomych nowymi smakami.
W Turcji sery spożywane są o każdej porze dnia w różnych odmianach, na śniadanie, jako przekąska w ciagu dnia lub w postaci zakąski do tureckiej raki.
Wyśmienite tureckie papryczki konserwowe, pyszna okra, cieciorka
Przyjemne momenty w odkrywaniu orientalnych słonych przysmaków, do wyboru chrupiący słonecznik, kukurydza, pestki dyni, pestki arbuza. Zrelaksuj się przy zdrowej i smacznej przekąsce.
Ten owoc zarówno marynowany jak i wyciskany początkowo używany w kuchni śródziemnomorskiej, stał się ulubionym przysmakiem także Polaków.
W czasach antycznych najbardziej wartościowy napój bogów - płynne złoto – oliwa z oliwek.
Sucuk jest sztandarowym tureckim produktem, najczęściej spożywany w wersji podsmażanej na śniadanie lub jako dodatek np. do lahmacun
Turecka pasta paprykowa o głębokim smaku warzyw
Bałkański krem paprykowo-bakłażanowy
Pasta Acuka - o wyrazistym paprykowo-orzechowym smaku
Harissa arabska pikantna pasta, doskonała do przyprawiania zarówno dań mięsnych jak i wegetariańskich
Sambal oelek jest ostrą pastą z papryczek chilli
Soczyste duże czarne oliwki z pestką zdrowe i lekkostrawne
Tureckie suszone czarne oliwki z pestką zdrowe i lekkostrawne
Turecka pasta z przecieranych oliwek z tymiankiem i miętą
Ryżowy makaron do szybkich dań nie tylko chińskich
Kasza Esmer Pilavlik Bulgur jest bardzo łatwa w przygotowaniu i doskonała w smaku.
Kasza Şehriyeli Pilavlik Bulgur zdrowa, smaczna i idealna do każdej potrawy
Sypki ryż Baldo Pirinc, nie klei się
Oliwa z oliwek extra virgin oryginalna turecka
Ostre zielone papryczki Jalapeno tureckie pikle
Ser o wyjątkowym słodko-słonym smaku
Pestki kukurydzy prażone i solone – świetna przekąska
Sucuk w Turcji podawany najczęściej w wersji podsmażanej na śniadanie lub jako dodatek do dań
Kmin o ostrym odświeżającym smaku - aromatyczne tureckie przyprawy
Czerwona ostra papryka - aromatyczne tureckie przyprawy
Sumak o lekko kwaśnym smaku - świetny do warzyw