Wyświetlanie wszystkich wyników: 21

Brak w magazynie
43,90 
175,60  / kg / L
Brak w magazynie
39,90 
159,60  / kg / L
Brak w magazynie
16,90 
234,72  / kg / L
78,90 
157,80  / kg / L
47,90 
191,60  / kg / L
39,90 
159,60  / kg / L
40,90 
163,60  / kg / L
47,90 
191,60  / kg / L
32,90 
164,50  / kg / L
47,90 
191,60  / kg / L
31,90 
159,50  / kg / L
47,90 
191,60  / kg / L
25,90 
259,00  / kg / L
31,90 
159,50  / kg / L
Brak w magazynie
64,90 
129,80  / kg / L

Turecka kawa charakteryzuje się głębokim, intensywnym smakiem, gęstą konsystencją i ciemną barwą. Cechy te związane są z bardzo drobno zmielonymi ziarnami. Taki napój bez trudu można przygotować we własnej kuchni — wystarczy zakupić najlepszej jakości produkt z naszego sklepu internetowego i zapoznać się z tradycyjnym rytuałem jego parzenia. W Tureckim Sklepie znajdziesz przede wszystkim kawy tureckie, choć w ofercie mamy również napoje libańskie oraz smakowe, na przykład z szafranem, kardamonem, mastyksem czy pistacją.

Dobra kawa turecka — dlaczego warto ją pić?

Najpopularniejszym ziarnem kawowym w Turcji jest arabika, której sposób parzenia został wpisany na reprezentatywną listę niematerialnych obiektów Światowego Dziedzictwa UNESCO. Wyjątkowa wartość, unikalność i doskonały smak tego napoju cenione są na całym świecie. Do tej pory na Bałkanach, Kaukazie, Środkowym Wschodzie czy w samej Turcji przygotowuje się go w niezmienionej od setek lat formie, która nie jest wyłącznie szykowaniem picia, a elementem tamtejszej kultury, rytuałem mającym kilkusetletnią tradycję oraz stylem życia.

Jak parzyć kawy tureckie zakupione w naszym sklepie on-line?

Parzenie tureckiej kawy wymaga nieco cierpliwości; od niej w dużej mierze zależeć będzie moc, smak i aromat. Jak prawidłowo zaparza się dobrą kawę turecką?

  • Do naczynia zwanego tygielkiem wsyp zmieloną na pył kawę turecką z naszego sklepu (jedną czubatą łyżeczkę); dodaj do niej cukier (kawa parzona po turecku musi być słodka!) i ulubione przyprawy, na przykład kardamon czy cynamon.
  • Do kawy dolej zimną wodę, a naczynie ustaw na małym ogniu i podgrzewaj, ale nie dopuść do zagotowania.
  • Gdy czarny napój zacznie się gotować, zdejmij go z ognia i odstaw do ostudzenia.
  • Powtórz czynność podgrzewania dwukrotnie.

Po całej procedurze kawa parzona po turecku jest gotowa do picia — z jej ziaren wydobyta będzie cała słodycz i niezwykła moc. Napój ten najlepiej smakuje na gorąco, choć zdecydowanie warto poczekać, aż fusy opadną na dno. Turecką kawę podaje się w małych filiżankach demitasse. Jeśli nie mamy takich naczyń, to w zastępstwie sprawdzą się filiżanki do espresso. Wiele akcesoriów do kawy parzonej w sposób po turecku znajdziesz w naszym sklepie internetowym.