Zupa pięknej panny młodej

Zupa pięknej panny młodej znana jako Ezo Gelin Çorbası ma ponad 100 letnią historię. Nazwa pochodzi od imienia pięknej dziewczyny – Ezo (według innych źródeł Zöhre ) urodzonej w 1909 roku w wiosce niedaleko Gaziantep w południowo-wschodniej Turcji. Jej uroda była tak wielka, że przejeżdżający w pobliżu podróżni specjalnie zatrzymywali się w wiosce, aby choć przez chwilę popatrzeć na Ezo. Wielu, bezskutecznie starało się o jej rękę, w końcu wyszła za mąż za mężczyznę, którego dla mniej wybrano.

Początkowo w małżeństwie wszystko układało się bardzo dobrze, jednak ludzka zawiść i plotki doprowadziły do rozpadu związku. Dziewczyna, co było w tamtych czasach ewenementem, uzyskała rozwód. Dla rodziny był to ogromny wstyd, ojciec Ezo zaaranżował więc małżeństwo z jej mieszkającym w Syrii kuzynem. Aby pozyskać wzglęy przyszłej teściowej Ezo ugotowała zupę z soczewicy i dostępnych w kuchni przypraw – to właśnie zupa pięknej panny młodej – Ezo Gelin Çorbası .

Ezo nigdy już nie wróciła do Turcji, nie spotkała swojej rodziny i przyjaciół. Zmarłą w 1956 roku i została pochowana na zboczu wzgórza, z którego widać było Turcję. Na podstawie tej historii nakręcono dwa filmy pod tytułem “Ezo gelin”.

Składniki

  •     1 szklanka czerwonej soczewicy
  •     1/2 szklanki kaszy bulgur
  •     1 cebula
  •     1-2 ząbki czosnku
  •     2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •     1-2 łyżka pasty paprykowej biber salcası
  •     1 łyżeczka suszonej mięty
  •     1 łyżeczka płatków czerwonej papryki pul biber
  •     2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  •     około 1,5 do 2 litrów bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
  •     sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Zupa pięknej panny młodej – przepis

  1. Umyj soczewicę i kaszę bulgur. Cebulę pokrój w małą kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  2. W garnku umieść soczewicę, bulgur, cebulę, czosnek i bulion lub wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejsz płomień o od czasu do czasu mieszając gotuj około 20-30 minut, aż kasza i soczewica będą miękkie
  3. Dodaj oliwę lub masło, suszoną miętę, płatki czerwonej papryki pul biber, pastę z papryki biber salcası i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż soczewica się rozpadnie i zupa nabierze kremowej konsystencji.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Przed podaniem możesz zupę zblendować, ozdobić kleksem jogurtu i ewentualnie posypać zieleniną.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Zdjęcia Kamran Aydinov / www.freepik.com

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *