Żulik – słodki turecki chleb

Żulik – popularny w województwie łódzkim słodki chleb nawiązuje nazwą i składnikami do pysznych tureckich wypieków i Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Aromatyczny, pełen bakalii smakuje każdemu. Ciemny kolor i lekko karmelowy smak zawdzięcza dodatkowi melasy z karobu i kawy zbożowej.

Źródło: Chlebek turecki żulik – przepis z bloga CzteryFajery.pl

Chlebek-turecki-zulik

Żulik – składniki

proporcje na keksówkę o wymiarach 26×12 cm

  • 380 g maki pszennej chlebowej (najlepiej typ 750)
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 szklanka mleka, można użyć mleka roślinnego
  • 5 łyżek melasy z drzewa świętojańskiego (karob) lub melasy winogronowej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki kawy zbożowej
  • 30 g masła, może być roślinne
  • 80 g rodzynek korynckich
  • 50 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów w syropie
  • pół łyżeczki soli
  • dodatkowo 1 jajko rozbełtane i wymieszane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chleba

Przepis

Mleko lekko podgrzać, dodać melasę i masło, mieszać aż się rozpuszczą i pozostawić do przestudzenia.

Mąkę przesiać przez sitko. Dodać drożdże, mleko z melasą, sól, kawę zbożową i wyrobić miękkie, jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy miksera, dodać rodzynki i orzechy i wyrabiać jeszcze około 1 minuty.

Z ciasta uformować kulę i odstawić na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciast przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, uformować podłużny bochenek i przełożyć go do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki. Pozostawić do wyrośnięci na około 40 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba posmarować jajkem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Chlebek-turecki-zulik
Ciekawostki o żuliku

Żulik zyskał w Łodzi sławę w latach 60-tych XX wieku, prawdopodobnie dzięki Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Mehmet Nuri Fazli Oglu pochodził z rodziny o tradycjach piekarskich. Łodzianie zwykli mawiać, że idą po chleb „do Turka”, a w Piekarni Tureckiej przy dawnej ul. Nowotki 17 zawsze ustawiały się długie kolejki. Pieczywo z tej piekarni nie miało sobie równych, zwłaszcza nieduże pełne rodzynek ciemne chlebki nazywane chlebkami tureckimi.

W późniejszych czasie chleb turecki zaczęły wypiekać także inne łódzkie piekarnie.

Share: