Tureckie ciasto jogurtowe

Tureckie ciasto jogurtowe z powodzeniem można upiec w formie do babki. Będzie świetną propozycją także na wielkanocny stół. Nasączone syropem z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy smakuje obłędnie.

Turcy uwielbiają nie tylko kawę i słodycze, ale też jogurt, który dodawany jest zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Woda z kwiatu pomarańczy lub woda różana nadają tureckim ciastom niesamowity smak i aromat.

Przepis na ciasto jogurtowe pogodzi ze starej tureckiej książki kucharskiej

Tureckie ciasto jogurtowe

Tureckie ciasto jogurtowe – składniki

  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 250 g gęstego jogurtu (zwróćcie uwagę, że chodzi o gramy, a nie o mililitry)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju

Przepis na tureckie ciasto jogurtowe

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać jogurt i zmiksować do połączenia składników.. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Na koniec dodać olej i zmiksować na niskich obrotach na jednolitą masę.

Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub olejem foremki. Piec w 180 stopniach przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wyciągnąć z foremki, ostudzić a następnie zalać równomiernie  gorącym syropem z podanego niżej przepisu. Przykryć i odstawić na 30 minut.

Syrop do ciasta

Zagotować wodę z cukrem, dodać wodę z kwiatu pomarańczy i gotować około 10 minut. Jeżeli to konieczne, to zebrać pianę. Gorącym syropem polewamy ciasto i przykrywamy garnkiem lub miską.

Tureckie ciasto jogurtowe
Share: