Turecki ser Kasar Peynir

Turecki ser Kasar Peynir to żółty, półtwardy, dojrzewający ser podpuszczkowy. Smakiem i konsystencją przypomina cheddar. Słowo „peynir” to po turecku właśnie ser. Kasar Peynir na Bałkanach znany jest także pod nazwą kashkaval.

Kasar Peynir może być traktowany jako ser do kanapek oraz dodatek do makaronów i zapiekanek. Również wzbogacona nim deska serów nabiera bardziej wykwintnego smaku. Lekko twarda konsystencja tego żółtego sera sprawia, że ​​nadaje się do grillowania i tarcia. Może być dodawany do sałatek, przystawek, pizzy i lasagne, ale równie dobrze smakuje marynowany w oliwie.

Turecki ser Kasar Peynir ma sprężystą, zwartą i jednolitą strukturę miąższu, to ser bez oczek. Jego jasnożółta skórka i delikatny, słonawy, lekko orzechowy posmak, nabierają wyrazistości i pikantności w miarę dojrzewania.

Najbardziej cenioną odmianą jest dostępny w naszym sklepie ser Kaşar z Kars.

Turecki ser Kasar Peynir
Zdjęcie freepik.com

Znawca kultury i tradycji kulinarnych dr Artun Ünsal w swojej książce „Kiedy mleko idzie spać” tak o nim pisze: :

Kaşar Peynir jest wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego. (…) To rodzaj sera, w którym Turcy się rozsmakowali.

Kilka lat temu podczas Oxford Food Symposium dziennikarz i pisarz gastronomiczny Aylin Tan podał kawałek sera kasar peinir angielskiemu specjaliście i znawcy:

– „To zdecydowanie ser manchego” – odpowiedział poczęstowany.

Kaşar Peyniri („ser Kaşar”) jest wspomniany po raz pierwszy około 1900 roku. W okresie panowania rosyjskiego uważani za specjalistów w zakresie przetwarzania mleka osadnicy niemieccy i szwajcarscy osiedlili się na terytorium Karsu.

Ser dla zdrowia

W kulinarnej historii ludzkości ser od wieków jest ważnym składnikiem diety. Oprócz tego, że jest pyszny, jest również skoncentrowanym źródłem witamin i minerałów. Ser jest m.in. jednym najbogatszych źródeł wapnia, który odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu kostnego. Ser to także doskonałe źródło białka – jeden gruby plasterek sera cheddar (28 g) zawiera około 6,7 g białka. Zawarta w serze kazeina może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi i ułatwiać wchłanianie składników mineralnych z przewodu pokarmowego.

Jeśli macie ochotę na kawałek doskonałego sera zapraszamy na turecki ser Kasar Peynir 🙂

Share: