Szybkie bułki śniadaniowe

Szybkie bułki śniadaniowe to pracy lub do szkoły sprawdzają się idealnie. Nad tradycyjną kajzerką mają tę przewagę, że nie wymagają wyrastania. Przygotowanie takich bułeczek zajmie Ci dosłownie 10 minut plus czas pieczenia. Świetnie smakują z nadzieniem serowym, ale te szybkie bułeczki na śniadanie lub kolację możesz przygotować z Twoim ulubionym farszem – mięsnym lub warzywnym. […]

Sos tahini do sałatek

Sos tahini do sałatek i paluszków chlebowych to turecka specjalność. W oryginale nosi nazwę hibeş. Głównymi składnikami sałatkowego sosu tahini są pasta tahini, sok z cytryny i czosnek, co może kojarzyć Ci się z hummusem. Jednak turecki dip z pastą tahini ma płynną konsystencję i nie zawiera ciecierzycy. Sos hibeş pasje do sałatek i warzyw, […]

Turecki gulasz warzywny

Turecki gulasz warzywny przygotowuje się z sezonowych warzyw. Jego skład może się różnić w zależności od pory roku. Po turecku ten gulasz nazywa się Türlü czyli “różności”, ale jeśli dodasz do niego mięso spotkasz go pod nazwą Etli Türlü. Nasz przepis na turecki gulasz warzywny jest tylko jednym z wielu, bo proporcje warzyw mogą ulegać […]

Turecka zupa ziemniaczana

Turecka zupa ziemniaczana jest pyszna i gotowa do podania na stół w dosłownie pół godziny. Po turecku ta zupa nazywa się patatesli çorbası. Turecka zupa ziemniaczana jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych zup. Można ją także podawać z mięsnymi pulpecikami, ale dziś mamy dla Was przepis na najbardziej znaną, wegetariańską wersję tej zupy.

Pulpety w panierce z kaszy bulgur

Pulpety w panierce z kaszy bulgur po turecku nazywają się Içli Köfte, co w tłumaczeniu na język polski oznacza nadziewane klopsiki. To bardzo smaczne i efektowne danie wymaga jednak troszkę pracy. Klopsiki w panierce z kaszy bulgur są szczególnie popularne w południowo-wschodniej Turcji. Içli Köfte podawane są najczęściej jako gorąca przystawka, ale z powodzeniem zastępują […]

Domowe trufle czekoladowe

Domowe trufle czekoladowe to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty po turecku . Przygotowanie tych pysznych czekoladowych trufli zajmie Ci maksymalnie 30 minut, ale za to rozkosz dla podniebienia gwarantowana. Przy okazji możesz wykorzystać resztki herbatników lub ciasteczek nie pierwszej świeżości, więc nic się nie zmarnuje. Domowe trufle czekoladowe są popularne w wielu krajach. […]

Rozgrzewająca herbata na przeziębienie

Rozgrzewająca herbata na przeziębienie wzmacnia odporność i zarazem łagodzi objawy grypy i przeziębienia. Najczęściej podawana jest na gorąco już przy pierwszych objawach, ale doskonale smakuje także jako zimny orzeźwiający napój. Domowa herbata na przeziębienie i ból gardła składa się tylko z kilku dobrze Ci znanych ziół, w tym owoców dzikiej róży oraz kwiatostanów lipy i […]

Przepis na dżem z daktyli

Przepis na dżem z daktyli jest tak samo łatwy, jak przepis na dżem z suszonych fig, po który tak często wracacie. W krajach arabskich daktyle od zawsze były uznawane za skuteczny afrodyzjak, stanowią też doskonałe źródło błonnika, wapnia i żelaza. Są więc nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Dżem z daktyli to świetne smarowidło […]

Najlepsze prezenty dla babci i dziadka

Już niebawem, 21 i 22 stycznia przypadają jedne z najważniejszych dni w roku – Dzień Babci i Dzień Dziadka. To doskonała okazja aby podziękować naszym babciom i dziadkom za wszystko, co dla nas robią oraz okazać, jak bardzo ich kochamy i doceniamy. Jeśli chcesz podarować babci i dziadkowi wyjątkowe upominki, to mamy dla Ciebie kilka […]

Herbata z jeżówki

Herbata z jeżówki (inaczej echinacea) od wieków jest stosowana jako środek leczniczy. Zapobiega przeziębieniom i grypie, łagodzi kaszel i ból gardła oraz bóle głowy i stawów. Jeżówka nie tylko pomaga zwalczyć stan zapalny i ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, ale też stymuluje układ odpornościowy. Kubek gorącej herbaty może pomóc w zapobieganiu zimowym przeziębieniom i grypie.