Turecka zupa z mięsem mielonym

Turecka zupa z mięsem mielonym przepis kıymalı şehriye çorbasi zyskuje na popularności, kiedy za oknem wieje chłodem. To idealny pomysł na szybki, smaczny obiad dla całej rodziny. Bardzo pożywna, rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym i drobnym, bardzo popularnym w Turcji makaronem risi jest gotowa w ciągu zaledwie 30 minut. Do tej zupy możesz też dodać […]

Filet z kurczaka zapiekany z serem

Filet z kurczaka zapiekany z serem nie jest tradycyjnym tureckim daniem, które spotkasz w każdym barze w Anatolii czy na wybrzeżu Morza Czarnego. Nie mniej jednak jest to danie bardzo popularne, zwłaszcza, że Turcja, choć niewiele osób o tym wie, słynie z produkcji serów. Ceniony jest zwłaszcza Kaşar Peynir, wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego. Zaletą […]

Mehmet Efendi – najlepsza turecka kawa

Mehmet-Efendi-najlepsza-turecka-kawa

Mehmet Efendi – najlepsza turecka kawa Aromatyczna, mocna kawa do tygielka, kawiarki lub ekspresu Kawa Mehmet Efendi uznawana jest za najlepszą turecką kawę. Ta prawdziwa kawowa legenda,  produkowana od 1871 roku przez Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumlari jest najbardziej znaną turecką marką, którą bez problemu można kupić niemal na całym świecie. Kawy Mehmet Efendi powstają z […]

Pasta z papryki – muhammara

Pasta z papryki – muhammara Lekko pikantny dip z papryki. Pasta z papryki – muhammara to rodzaj pikantnego dipu podawanego zarówno do śniadania, jak i do obiadu czy kolacji. Głównymi składnikami muhammara są pasta paprykowa, orzechy włoskie i czerstwy pszenny chleb lub bułka tarta. Swój niepowtarzalny smak pasta z papryki – muhammara zawdzięcza przyprawom i […]

Turecki deser Pudding Noego

Turecki deser Pudding Noego Podobno najstarszy deser na świecie znany też jako aszura. Turecki deser Pudding Noego, znany także jako deser Aszura, to słynne danie przygotowywane w Dniu Aşure (w wersji spolszczonej aszura).  Jego nazwa pochodzi od słowa „Ashura”, co po arabsku oznacza „dziesiąty”. Pudding Noego składa się z mieszanki różnych rodzajów ziaren, suszonych owoców […]

Woda różana – właściwości i ciekawostki. Dlaczego warto ją stosować?

Skarby z płatków róży damasceńskiej Woda różana, podobnie jak woda z kwiatu pomarańczy, jest destylatem pozyskiwanym z płatków kwiatów. W tym przypadku róży damasceńskiej (Rosa Damascena), uprawianej w Libanie, Syrii, Turcji, Jordanii i Palestynie. Woda różana jest niezastąpionym składnikiem tureckich słodyczy, a lokum różane jest od dawna jednym z najbardziej lubianych tureckich produktów. Ponadto woda […]

Woda z kwiatu pomarańczy i jej właściwości – na co pomaga?

Woda z kwiatu pomarańczy

Woda z kwiatu pomarańczy Woda z kwiatu pomarańczy tradycyjnie kojarzy się z szczęściem i jest uznawana za afrodyzjak, dlatego często kwiat pomarańczy dodawany jest do ślubnych bukietów. Z płatków kwiatu pomarańczy można również zrobić delikatnie pachnącą wodę z kwiatu pomarańczy (jako alternatywę dla wody różanej), która jest powszechną częścią kuchni francuskiej i bliskowschodniej, najczęściej jako […]

Ziemniaki pieczone z warzywami

Ziemniaki pieczone z warzywami są doskonałym daniem nie tylko dla wegetarian. To prosty, a w sezonie również niedrogi obiad dla całej rodziny. Po turecku ziemniaki pieczone z warzywami noszą nazwę Fırında Sebzeli Patates. Jak zawsze w takich przypadkach nie istnieje jeden kanoniczny przepis. Do tego dani, oprócz podstawowego składnika czyli ziemniaków, możesz dodać wszystkie te […]