Kasza bulgur – przepis podstawowy

Kasza bulgur powstaje z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy durum. Jest składnikiem wielu tureckich i bliskowschodnich potraw. Można ją dodawać do dań mięsnych i warzywnych oraz zup i sałatek. Z powodzeniem zastępuje kuskus, ryż, a nawet ziemniaki i makaron. Ma wspaniały orzechowy smak, jest więc wartościowym składnikiem wielu dań – zarówno słodkich, jak i […]

Turecki płaski chleb bazlama

Turecki płaski chleb bazlama oraz podobne do niego pieczywo podawane jest do większości dań, więc zapewne doskonale je znacie. W przeszłości bazlamę pieczono w piecach skalnych, ale w domowych warunkach najłatwiej to zrobić na dobrej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem. Na blogu jest też przepis na słodki chleb z bakaliami

Tureckie pulpeciki fındık köfte

Tureckie pulpeciki fındık köfte. Bardzo aromatyczne i delikatne, wielkością przypominają orzechy laskowe – takie w sam raz na jeden kęs. W Turcji podawane są jako przystawka albo danie główne w towarzystwie ryżu albo płaskiego tureckiego chleba, którym zbiera się pyszny sos pomidorowy doprawiony przecierem paprykowym biber salcasi. Fındık köfte, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza orzechowe […]

O Nas

„Poznali się w Turcji, pokochali od pierwszego wejrzenia i żyją sobie szczęśliwie….” Brzmi jak bajka z Księgi tysiąca i jednej nocy?   Być może, ale to nie jest bajka – tak powiedziała  kiedyś o nas nasza znajoma i jest to najprawdziwsza prawda.  Połączyły nas wspólne pasje, ciekawość świata, otwartość do ludzi i miłość do dobrej kuchni. […]

Lokma tatlısı – tureckie pączki

Lokma tatlısı – tureckie pączki przepis na doskonałe pączki na Tłusty Czwartek i nie tylko. Zbliża się tłusty czwartek i obowiązkowo trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podali Wam przepisu na lokma – czyli takie tureckie pączki. Lokma są bardzo malutkie, idealne na jeden gryz i oczywiście dość słodkie słodkie. Dlatego […]

Żulik – słodki turecki chleb

Żulik – popularny w województwie łódzkim słodki chleb nawiązuje nazwą i składnikami do pysznych tureckich wypieków i Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Aromatyczny, pełen bakalii smakuje każdemu. Ciemny kolor i lekko karmelowy smak zawdzięcza dodatkowi melasy z karobu i kawy zbożowej. Źródło: Chlebek turecki żulik – przepis z bloga CzteryFajery.pl