Kasza bulgur powstaje z gotowanych, a następnie wysuszonych ziaren pszenicy durum. Jest składnikiem wielu tureckich i bliskowschodnich potraw. Można ją dodawać do dań mięsnych i warzywnych oraz zup i sałatek. Z powodzeniem zastępuje kuskus, ryż, a nawet ziemniaki i makaron. Ma wspaniały orzechowy smak, jest więc wartościowym składnikiem wielu dań – zarówno słodkich, jak i […]
Kavala – tureckie ciasteczka migdałowe to przepyszny, chrupiący dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wycinane za pomocą szklaneczki mają charakterystyczny kształt półksiężyców. Świetnie smakują w towarzystwie tureckiej herbaty lub kawy po turecku.
Tarhana domowa turecka zupa w proszku zawiera jedynie naturalne składniki – cebulę, pomidory, czerwoną paprykę, jogurt, mąkę, drożdże i zioła. 500 g opakowanie tej probiotycznej i pożywnej zupy umożliwia przygotowanie od 12 do 15 obiadów dla dorosłej osoby.
Turecki płaski chleb bazlama oraz podobne do niego pieczywo podawane jest do większości dań, więc zapewne doskonale je znacie. W przeszłości bazlamę pieczono w piecach skalnych, ale w domowych warunkach najłatwiej to zrobić na dobrej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem. Na blogu jest też przepis na słodki chleb z bakaliami
Tureckie pulpeciki fındık köfte. Bardzo aromatyczne i delikatne, wielkością przypominają orzechy laskowe – takie w sam raz na jeden kęs. W Turcji podawane są jako przystawka albo danie główne w towarzystwie ryżu albo płaskiego tureckiego chleba, którym zbiera się pyszny sos pomidorowy doprawiony przecierem paprykowym biber salcasi. Fındık köfte, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza orzechowe […]
„Poznali się w Turcji, pokochali od pierwszego wejrzenia i żyją sobie szczęśliwie….” Brzmi jak bajka z Księgi tysiąca i jednej nocy? Być może, ale to nie jest bajka – tak powiedziała kiedyś o nas nasza znajoma i jest to najprawdziwsza prawda. Połączyły nas wspólne pasje, ciekawość świata, otwartość do ludzi i miłość do dobrej kuchni. […]
Lokma tatlısı – tureckie pączki przepis na doskonałe pączki na Tłusty Czwartek i nie tylko. Zbliża się tłusty czwartek i obowiązkowo trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podali Wam przepisu na lokma – czyli takie tureckie pączki. Lokma są bardzo malutkie, idealne na jeden gryz i oczywiście dość słodkie słodkie. Dlatego […]
Nadziewane mielonym mięsem smakują wyśmienicie w każdej z możliwych wersji. Są także świetną przekąską na imprezę, wystarczy je podgrzać i podać na stół.
Żulik – popularny w województwie łódzkim słodki chleb nawiązuje nazwą i składnikami do pysznych tureckich wypieków i Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Aromatyczny, pełen bakalii smakuje każdemu. Ciemny kolor i lekko karmelowy smak zawdzięcza dodatkowi melasy z karobu i kawy zbożowej. Źródło: Chlebek turecki żulik – przepis z bloga CzteryFajery.pl
Pasta Sułtana stosowana jest już od 500 lat. Przez cały ten okres utożsamiana jest z prowincją Manisa. Legenda głosi, że powstała w XVI wieku jako lekarstwo dla matki sułtana Sulejmana Wspaniałego