Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe leśny mech popularne jest nie tylko w Polsce. Także w Turcji ma wielu miłośników. Turecka wersja ciasta szpinakowego nosi nazwę Ispanakli Kek, a przepisy na nie pojawiają się na najlepszych tureckich blogach i w prasie kulinarnej. Porównując polskie i tureckie przepisy na ciasto szpinakowe, na jednym z bardzo znanych polskich blogów kulinarnych trafiliśmy […]

Turecki kebab Adana

Turecki kebab Adana znany jest również jako kıyma kebabı co w tłumaczeniu oznacza kebab z mielonego mięsa. Te podłużny kebab nadziewa się na metalowe szpadki i grilluje, aż do chwili mocnego zrumienienia na popularnych w Turcji i na Bliskim Wschodzie grillach zwanych mangal. Nazwa pochodzi od Adany, piątego co do wielkości miasta Turcji.

Babka drożdżowa wielkanocna

Babka drożdżowa wielkanocna, która urzeka smakiem, jak żadna inna. Jest puszysta, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, ale ten przepis warto sobie zapisać, bo o lepszy będzie trudno. Wielkanocna babka to specjalność krajów europejskich, w Turcji nie ma tradycji pieczenia babki, ale wiele tureckich ciast można upiec w takiej formie. […]

Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny

Cassata siciliana włoski sernik wielkanocny przygotowuje się ze słodzonej ricotty, biszkoptu, kandyzowanych cytrusów i migdałów. Pomimo prostoty tego przepisu istnieje niezliczona liczba lokalnych wariantów. Historia cassata siciliana sięga czasów dominacji arabskiej na Sycylii (IX-XI w.). Wraz z ricottą z mleka owczego, która była produkowana na południowym krańcu Włoch od czasów prehistorycznych, zebrano w tym cieście […]

Jajka w koszulkach po turecku

Jajka w koszulkach po turecku nazywają się cilbir (prawidłowa pisownia: çılbır). To tradycyjne danie na śniadanie lub kolację, bardzo popularne zwłaszcza we wschodniej części Turcji. Jajka po turecku na jogurcie podaje się ze świeżym, jeszcze ciepłym domowym pieczywem. Gęsty jogurt czosnkowy, jajko w koszulce i aromatyzowana turecką papryką oliwa smakują wybornie. Zanurz w cilbir kawałek […]

Fasolka po turecku

Fasolka po turecku (kuru fasulye pilaki) to pożywne jednogarnkowe danie bardzo popularne w Turcji. Najczęściej podawane jest jako mezze (przystawka). Fasola, marchewka, cebula i ziemniaki gotowane są z dodatkiem tureckiej oliwy z oliwek i doprawiane szczyptą cukru i soku z cytryny. Kuru fasulye pilaki podawane jest w Turcji na zimno, ale jeśli chcesz, to możesz […]

Sok z karczocha

Sok z karczocha ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Pochodzący z obszaru śródziemnomorskiego karczoch znany był już w starożytności. Dziś traktowany jest zarówno jako warzywo, jak i roślina lecznicza, szczególnie pomocna w dolegliwościach ze strony wątroby, przewodu pokarmowego, ale też wspomagająca odchudzanie.   Warto wiedzieć, że karczoch zajmuje siódme miejsce na liście 20 najbogatszych w przeciwutleniacze […]

Tureckie kebaby

Tureckie kebaby są bardzo popularnym i lubianym daniem, nie tylko w kraju nad Bosforem. Nazwa kebab pierwotnie oznaczała „pieczone mięso”, jednak dziś turecki kebab to nie tylko mięso z grilla, ale także gulasze i zapiekanki, które znajdziesz w menu każdej tureckiej restauracji.

Ciasto herbaciane z bakaliami

Ciasto herbaciane z bakaliami to kubek aromatycznej herbaty zamieniony w kawałek pysznego ciasta. Ta łatwa babka herbaciana ma cudowny kolor, a bakalie dodatkowo podkreślają jej niepowtarzalny smak. Do tego ciasta możesz użyć czarnej herbaty liściastej albo czarnej herbaty z dodatkiem bergamotki, urzekającej swym cytrusowym aromatem. Jeśli do tej pory nie próbowałaś ciasta z herbatą, to […]