Turecka zupa z czerwonej soczewicy

Turecka zupa z czerwonej soczewicy ezo gelin çorbası jest to specjalność kuchni tureckiej. Sycąca i pożywna, zawiera również wiele cennych dla zdrowia składników. Soczewica z powodzeniem zastępuje mięso i jest bogatym źródłem białka. Porcja takiej zupy na długo zaspakaja głód, drugie danie nie będzie potrzebne 🙂

Turecka zupa z czerwonej soczewicy soczewicy – składniki

  • 250 gr czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • litr rosołu
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty lub do smaku
  • 1 łyżka stołowa pasty paprykowej biber salcasi (ostrej lub łagodnej)

Jak zrobić turecką zupę z czerwonej soczewicy

Na maśle usmażyć drobną pokrojoną cebulę, dodać zimnego rosołu, uprzednio umytą czerwoną soczewicę, marchewkę i gotować ok 40 min. Podczas gotowania dodać czubatą łyżkę pasty paprykowej. Zmiksować wszytko razem, dodać sól, suszoną miętę, trochę masła. Gotową zupę można polać podsmażoną na masełku czerwoną papryką.

Smacznego

A niżej link z filmikiem, jak przygotować zupę

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

3 thoughts on “Turecka zupa z czerwonej soczewicy

  1. Lena says:

    Bardzo ciekawy smak, zupełnie inna niż zupy z soczewicy, które robiłam dotychczas. Nie byłam pewna tego dodatku mięty, ale bardzo cieszę się, że spróbowałam – zupa nabrała pewnej świeżości i wyrazistości, której brakowało przed dodaniem mięty. Użyłam pasty ostrej, ale zupa nie jest bardzo pikantna i nie pali, wyczuwalny jest tylko lekki posmak i przyjemne ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *